Stray Dogg ‘Look At The Moon’ – za bijeg od ludila koje nas okružuje

Za one koji vole neodoljivu sjetu Dukatovog vokala i zvučnu sliku koja se gradi oko njega, novi uradak je punokrvni nasljednik albuma ‘Come Along Wind’ iz 2015. godine.

Stray Dogg ‘Look At The Moon’

Često kad se u glazbenom smislu spomene zrelost autora, to nema uvijek pozitivnu konotaciju. Uglavnom je to ulazak u kolotečinu. Zanatski vješto oblikovanu, ali istovremeno i predvidljivu. Kad je riječ o Dušanu Strajniću aka Dukatu i njegovom sastavu Stray Dogg ta ‘zrelost’ nipošto nije negativna na četvrtom studijskom albumu „Look At The Moon“, objavljenom skoro na samom kraju protekle 2018. godine.

Zrelost se zrcali u tome što je album „Look At The Moon“ čvrsto ukopan u harmonični easy listening mod. Za one koji vole neodoljivu sjetu Dukatovog vokala i zvučnu sliku koja se gradi oko njega, novi uradak je punokrvni nasljednik albuma „Come Along Wind“ iz 2015. godine. Album s ‘glavom’ i ‘repom’, zaokruženim pjesmama prepunima skladnih instrumentalnih finesa. Pazilo se da instrumentalna pratnja ne zatrpa Strajnićev vokal, jer je to realna klopka od stranputice gradnje kičastog himničnog ozračja, te se balansiralo s lo-fi momentima, istim onima koji su obilježili sam početak karijere kad je Stray Dogg bio samo jedan beogradski americana kantautor s akustičnom gitarom u rukama.

Razlog te ‘kompaktne šarolikosti’ leži u tome da je na albumu gostovao poveći broj glazbenika, a dotaklo se i elektronike. Dah elektronike prezentiran je decentno u kombinaciji s akustičnom gitarom (ali i sastavom), i to se najbolje osjeti u naslovnoj „Look At The Moon“ zamišljenoj u dijaloškoj formi u kojoj Strajnić kroz razliku u tonalitetima približava ‘nju i njega’, na albumu ljubavne tematike, što je ujedno i dobar recept za bijeg od lude nam društvene realnosti.

Elektronika najviše dominira u pjesmi „Sunset“ u kojoj su žični instrumenti u potpunosti izbačeni, a obzirom da je na sredini albuma, predstavlja i svojevrsnu razdjelnu točku. Naime, prvi dio albuma i pjesme „Too Much Madness“ i „The Rope“ zahvaljujući nešto poletnijem ritmu efektno se uvlače u uho, da bi s nizom „Look At The Moon“, „Worried Mind“ i „Sunset“ uslijedilo baladno poniranje koje donosi tri različita stilska pristupa, a tu je upravo ključna posljednja „Sunset“ koja da nije u elektroničkom narativu, bi vjerojatno bila suvišna. Ovako ona predstavlja osvježenje.

Nakon nje „Devil’s Dance“ donosi nužan preokret – gotovo pa je riječ o vudskovovskom impro pristupu, jedna od ‘onih’ pjesama čijih studijskih šest minuta proleti u trenu i za koju znate da bi se na koncertima mogla ‘kotrljati’ znatno duže, naravno na sveopće oduševljenje. „Devil’s Dance“ je u ovom trenutku jedan najboljih rock momenata, ne samo na ovom albumu, već i na ovim prostorima. U tom smislu prigovor ide redoslijedu pjesama nakon nje. Zbog toga kako se moćno na refrenu ‘razlije’, „Pity“ bi definitivno bolje legla od „Bad Man“ koja je više ugođena u ‘kućnoj atmosferi’ prebiranja žica akustične gitare prstima.

Kraj donosi „Kraj“ – prvu pjesmu koju je Dušan Strajnić otpjevao na srpskom jeziku u svojoj karijeri. Iako prvotno stvarana namjenski za film „Susret“ Marije Strajnić, ona ne odskače od narativa samog albuma, već samo otvara zanimljivu dimenziju urođenog bluesa i gospela ovog pjevača na njegovom materinjem jeziku. ‘Incident’ koji bi možda mogao postati i pravilo na nekim budućim albumima, jer Dušan s njom nije izgubio magiju, već je samo produbio.

Svakako dovoljno dobrog materijala da bi se trebali radovati skorašnjoj koncertnoj promociji u Zagrebu.

Ocjena: 8/10

(Odličan hrčak, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X