Stvaralaštvo ‘čovjeka s crnom gitarom’, Vlade Kreslina, objavljeno na dvostrukoj kompilaciji

Dvostrukom kompilacijom ‘Greatest hits collection’ objavljenom pod etiketom Croatian World Music, koja donosi 36 iznimnih hitova iz njegove dugogodišnje karijere, Vlado Kreslin iznova dokazuje zbog čega je podjednako iskreno cijenjen i među publikom i među kolegama glazbenicima.

Vlado Kreslin – Greatest hits collection

Poznati i priznati slovenski kantautor Vlado Kreslin glazbenik je s bogatom i raznovrsnom diskografijom i biografijom koja se sastoji od brojnih solističkih albuma, live izdanja, suradnji s brojnim glazbenicima iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Velike Britanije, SAD-a, Irske, Austrije i Senegala, kao i kazališne i filmske glazbe te zbirki poezije.

U osamdesetima član popularnog slovenskog sastava Martin Krpan, koji je svojevremeno bio popularniji i od perjanica slovenske glazbe kao što su Pankrti, Lačni Franz ili Laibach, krajem te dekade započinje svoju kantautorsku karijeru, a njegovi tradicionalni prosinački koncerti u ljubljanskom hramu kulture, Cankarjevom domu, već su legendarni posljednjih 27 godina. Na njima, uz svoju živopisnu Beltinšku bandu – sastav kojeg tvore Vladin otac Milan, uža i šira rodbina te prijatelji iz prekmurskih Beltinaca – donosi atmosferu najbližu onome što su za Ameriku Petty i Young, Springsteen i Dylan (kojem je dva puta nastupio kao support izvođač). O Kreslinovoj popularnosti – jer gotovo da u Sloveniji nema osobe koja ga barem jednom nije vidjela i čula uživo – svjedoči i činjenica da su njegovu pjesmu “Tista črna kitara” na svom albumu “Train Leaves at Eight” (2000.) prepjevali Chris Ekman i njegovi The Walkaboutsi.
Kreslinove skladbe, još od albuma “Spominčice” iz 1992., fasciniraju umješnošću, ukusom i strašću s kojom uvezuje rock i folk, blues i country s prekmurskom glazbom. U tim nastojanjima, s tremolom u glasu i snagom kojom isijava na pozornici, stopio je svoju Muru i daleki Mississippi, magle Prekmurja i Irske, nasljeđe Beltinške bande i utjecaje The Banda te dylanovski i pettyjevski rock i folk s prekmurskim napjevima oca Milana u jednu predivnu glazbenu rijeku.

Njegova glazba zvuči toplo, iskreno i ugodno, bilo da je “lokalnog” podrijetla ili iz susjedstva i udaljenijih krajeva, što se manifestira u brojnim duetima poput “Ljubav se ne trži” s Lidijom Bajuk, “S Mure na more Jadransko” s Nenom Belanom, “Nocoj igramo za vas” s Radom Šerbedžijom, “Vlado i Dado” s Damirom Imamovićem, “Sami naši” s Vlatkom Stefanovskim, “Let the Music Flow” s Allanom Taylorom ili “Lepa Sire” s braćom Guisse i slovenskim gitaristom Igorom Leonardijem. Uz njih, kao i s velikanima rocka poput Parnog valjka ili Indexa, snimio je i obradu pjesme “Grad” Drage Mlinareca, kao i nekoliko skladbi na hrvatskom jeziku uz glazbenike kao što su Zapadni kolodvor te Branko Bogunović Pif i Davor Rodik.

CD “Greatest hits collection” dostupan je na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 99 kuna, kao i digitalno na dostupnim glazbenim servisima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X