Subversive festival na crowdfundingu

Nakon što je aktualni ministar kulture već drugoga dana svog mandata po kratkom postupku bez procedure ukinuo Povjerenstvo za neprofitne medije, a potom i stopirao dotok sredstava iz EU projekata, smanjio je budžete Dubrovačkim ljetnim igrama, Kazalištu Ulysses, HNK Rijeka, poništio natječaj za Zakladu Kultura Nova, te ukinuo sredstva za Zarez, Lupiga.com, Kulturpunkt.hr, H-Alter, Muf i VOXfeminae, bilo je za očekivati da će bez državne dotacije ostati i Subversive festival. Javni je novac ove godine dodijeljen apologetima nove vlasti kojoj je, sasvim je bjelodano, prioritet dokinuti kritičku misao i slobodno izražavanje.

Crowdfunding za 9. Subversive Festival
Crowdfunding za 9. Subversive Festival

Subversive festival jedinstvena je platforma na kojoj se susreću teorija i aktivizam, te uspostavlja dijalog poticanjem puralizma i kritičkog pristupa društvenoj stvarnosti. Dosad je ova manifestacija, koja je od filmskog festivala posvećenog manjinskim, neholivudskim kinematografijama izrasla u teorijsko-aktivistički forum međunarodnog ugleda, u sklopu osmogodišnjeg postojanja održala bezbroj konferencija i filmskih projekcija, pri čemu su u glavnom gradu ugošćena neka od najznačajnijih imena iz područja ekonomije, politike i humanistike, poput Slavoja Žižeka, Olivera Stonea, Terryja Eagletona, Yanisa Varoufakisa, Tariqa Alija, Gayatri Spivaka i mnogih drugih.

>>Link na Crowdfunding kampanju za 9. Subversive Festival

No premda se festival već etablirao u svijetu svojim jedinstvenim programom, sredstva za ovogodišnje održavanje od države ipak neće vidjeti. No to ipak ne znači da se neće održati i ovoga proljeća, jer pod okriljem crowdfunding kampanje na Indiegogo u samo je nekoliko dana sakupljeno preko 30% potrebnih sredstava. Tako će se od 1. do 16. svibnja u zagrebačkom kinu Europa, Tuškanac i MM Centru okupiti preko stotinu intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista oko ovogodišnje teme “Politike prijateljstva”, te biti prikazano pedesetak filmova.

“Subversive festival nema sponzore i realizacija mu ovisi o sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture koja su ove godine uslijed promjene političke paradigme drastično srezana, što znači da nam je u pitanje dovedena vidljivost, održivost i kontinuitet”, ističu organizatori festivala.

Kako bi nastavili s tom platformom koja okuplja i potiče različitost, aktivizam i kritičko mišljenje, festival poziva sve pojedince, udruge, zadruge, inicijative, političke i aktivističke organizacije da im pomognu u prikupljanju novčanih sredstava, putem crowdfunding kampanje, koju su pokrenuli 25. travnja, a koja će trajati još 17 dana.

“Nikad se nećemo predati jer duboko vjerujemo u moć slobode i kreativnosti u iznenadno događanje istine iz ispunjenja Badiouovih generičkih uvjeta, a to su matem, poem, politička invencija i ljubav. Njihovo zajedničko pojavljivanje obvezuje na još jedan korak, na još jednu riječ, na još jednu gestu sve do kraja sebe sama, do kraja neoliberalnog barbarizma, do kraja fašizacije društva, do kraja političkog katolicizma, do kraja nesreće. Stvarajmo slobodu zajedno!”, poručuju s festivala.

Organizatori napominju da će program zadržati standardnu strukturu i biti realiziran uz pomoć i suradnju, među ostalim, Centra za mirovne studije (CMS), CEntra za ženske studije (CŽS), Instituta za političku ekologiju (IPE), Friedrich Ebert Stiftunga (FES), Združene levice iz Slovenije, kao i francuskog i talijanskog instituta za kulturu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X