Sud proglasio slovenski ZAMP nezakonitim i poništio njegove ugovore

Slovenskoj udruzi SAZAS koja je prikupljala autorska glazbena prava (pandan hrvatskom ZAMP-u) presuđeno je zbog manipuliranja podataka i varanja glazbenih autora, javlja slovenski Portal Plus. U pismu istom portalu od 28. prosinca 2015. godine SAZAS je tvrdio da je tužba protiv njegove Skupštine dobivena 2010. godine, no sud je u stvario poništio sve odluke Skupštine SAZAS-a jer su povrijeđena prava većine autora.

SAZAS
SAZAS

Sve je više i više dokumenata koji dokazuju da je SAZAS oteo prava glazbenim autorima. S novcem je vodstvo udruge zapošljavalo pravnika koja je branio ilegalne operacije protiv tih istih autora u čije ime je ubirao sredstva, navodi slovenski Portal Plus.

Okružni sud je 20. listopada 2014. godine poništio sve odluke Skupštine Udruge SAZAS, koja je održana 19. travnja 2010. godine. Tu presudu potvrdio je i Visoki sud 22. travnja 2015. Ipak, SAZAS je na Portalu Plus mimo toga na kraju prošle godine uputio pismo u kojem je ta udruga obavijestila sve autore da je “dobivena jedna potvrda o pravnom i transparentnom radu SAZAS-a” iako konačna sudska odluka demantira upravo pravni i transparentni rad.

Slijedom događaja SAZAS je u svibnju 2015. sazvao još jednu skupštinu, ali na njoj uopće nije bilo riječi da su svi zaključci Glavne skupštine ništavni, već je de facto održana još jedna nezakonita skupština. Čak ni na svojoj internetskoj stranici nije objavio te podatke, kao ni u Godišnjem izvješću za 2014. i ne samo to, jer se cijelo vrijeme sve prikrivalo od medija. „U stvarnosti SAZAS nije radio nimalo transparentno, već je prikrivao da djeluje posve ilegalno“, zaključuju na Portalu Plus.

Presuda od 20. listopada 2014. godine je vrlo značajna za one autore kojima je SAZAS na neki način uskratio pravo da odlučuju. Sud naime to navodi kao osnovno načelo po kojem se Udruga morala ravnati, no SAZAS je u svom daljnjem radu to ignorirao.

Zanimljivo je da je Matjaž Zupan, predsjednik SAZAS-a govorio u intervjuu na POP TV-u o tome da je taj zahtjev autora “trivijalan” nakon što je sud već utvrdio da svi autori trebaju imaju pravo glasa, na što se s Portal Plusa otvoreno pitaju je li moguće da Zupana nije briga za važne sudske odluke ili, pravnu državu, u krajnjoj instanci.

Dotični portal iznosi niz sudskih i ostalih spisa kojim podastiru dokazni materijal, navodeći između ostalog slučaj u kojem je prilikom policijskog pretresa SAZAS-a i Zupanove kućne adrese pronađeno 200 biljki indijske konoplje, ali je to pravno zataškano. Naime, zbog sumnji o Zupanovoj zlouporabi položaja i i pranju novca ukupno je provedeno čak šest kućnih racija, a da je medijima dostavljena obavijest samo za tu jednu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X