‘Summer of Soul’ Soundtrack – glazba iz najboljeg filma prošle godine

Mješavina soula, bluesa, motowna, R&B-ja, afrobeata i gospela koju su od zaborava spasili ovaj film i njegov soundtrack nevjerojatan je showcase crnačke kulture, glazbe i politike s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

“Summer Of Soul” Soundtrack

Kako stvari stoje, godinu 2021. nećemo pamtiti po mnogo dobrih stvari, pa nam tako nije ponudila ni neki veći broj izvrsnih filmskih naslova. Zapravo, jedan od najboljih – ako ne i najbolji – uradak godine dokumentarnog je roda, a još veće je iznenađenje da režiju tog filma potpisuje Ahmir Khalib Thompson kojeg bolje poznajemo pod umjetničkim imenom Questlove. Da, bubnjar i frontmen filadelfijskog hip hop kolektiva The Roots glavom i bradom. Riječ je o dokumentarcu “Summer of Soul” podnaslovljenom u referenci na uglazbljenu poemu Gila Scott-Herona “…Or, When the Revolution Could Not Be Televised”, a koji prati niz koncerata održanih u Harlemu u ljeto 1969. otprilike istodobno kad se nedaleko od njih održao legendarni festival Woodstock.

Harlem Cultural Festival je kroz šest uzastopnih vikenda u njujorški Mount Morris Park doveo izvođače kao što su Stevie Wonder, B.B. King, Gladys Knight & The Pips, David Ruffin, Sly & The Family Stone, Nina Simone, Mahalia Jackson, The Staple Singers, The 5th Dimension i Hugh Masekela, no unatoč takvoj snažnoj postavi i brojnoj publici koja je brojila i do pedesetak tisuća ljudi po danu, ova glazbena manifestacija ostala je praktički zaboravljena do danas kad je Questlove iskopao snimke televizijskog redatelja Ala Tulchina i uz intervjue s nekima od sudionika i posjetitelja sazdao jedan od najboljih koncertnih filmova u posljednje vrijeme, ali i uopće.

Tek sada, godinu dana nakon premijere filma na Sundance Film Festivalu stiže i album sa glazbenim zapisom iz “Summer of Soul”. Zasad, doduše, samo na CD i u digitalnom formatu; vinilni primjerci uslijedit će u lipnju. Premda nije jasno zašto smo na soundtrack čekali toliko dugo, njegovo je objavljivanje itekako dobrodošlo jer glazba koju donosi i bez slikovnog zapisa izvrsno prenosi fenomenalnu energiju koja se razvila u parku tih ljetnih dana u uzavrelom Harlemu. Ipak, jedna se izvedba uspijeva na zvučnoj traci zadržati jednaku silinu kao na filmu, a to je gospel napjev “Precious Lord” u improviziranoj izvedbi tada mlade Mavis Staples i dive Mahalie Jackson koju u filmskom obliku možemo uvrstiti među najbolje glazbene trenutke ikad zabilježene kamerom, dok na albumu jednostavno ne postiže jednak učinak.

Mješavina soula, bluesa, motowna, R&B-ja, afrobeata i gospela koju su od zaborava spasili ovaj film i njegov soundtrack nevjerojatan je showcase crnačke kulture, glazbe i politike s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća. Atmosfera koja prevladava na “Summer of Soul” najvećim je dijelom u skladu s porukama ljubavi po kojima je ostao upamćen i paralelni Woodstock, premda je Harlem Cultural Festival donio i dašak revolucije koja se spominje u podnaslovu, pogotovo u militantnoj izvedbi “Are You Ready” Nine Simone koja zatvara album.

Očekuje se da će film “Summer of Soul” nakon nagrada žirija i publike koje su mu dodijeljene na Sundanceu, a zatim i brojnih nominacija u sezoni filmskih nagrada, svoj status potvrditi i sljedeći tjedan nominacijom za Oscar, a u ovom trenutku slovi i kao glavni favorit za osvajanje Akademijine nagrade. U svakom slučaju riječ je o filmu koji ni jedan ljubitelj glazbe ne bio smio propustiti, kao ni njegov soundtrack koji predstavlja jedno od najboljih arhivskih izdanja novozapočete godine.

Ocjena: 9/10

(Legacy Recordings, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X