Swans u Jedinstvu – Milost nismo tražili, nismo je ni dobili

Vlasnici jednog od najboljih i najmučnijih albuma ove godine sa svojim su brutalnim horror showom pohodili Pogon Jedinstvo ovog utorka.

Swans u Pogonu Jedinstvo (Foto: Tomislav Sporiš)

Dan je počeo vedro i sunčano, no do početka koncerta kiša se potrudila da vremenski uvjeti budu u sklopu s nastupom na savskom nasipu. Pogon Jedinstvo dobro se napunio, temperatura je bila dovoljno visoka da i ekipi za šankom pošteno orosi vjeđe. Velik dio ponude piva popijen je i prije nastupa glavne atrakcije večeri.

Prva je napad na duševni mir publike izvela noise umjetnica Margaret Chardiet, koja pod nom de plume Pharmakon bombardira bukom i vriskom, a od jutros je njen novi, upravo jučer objavljeni, album „Bestial Burden“ proglašen Best New Music na Pitchforku, s visokom ocjenom od 8.4.

Nedugo nakon njezinoga nastupa, dio Swansa je započeo sa dugačkim, ambijentalnim uvodom u ono što će dolaskom Michaela Gire i ostatka benda eksplodirati u prvu beskonačnu pjesmu na koncertu, novu stvar nazvanu „Frankie M“.

Pharmakon u Pogonu Jedinstvo (Foto: Tomislav Sporiš)

Ako je u publici bilo neupoznatih sa opusom benda, odmah im je postalo jasno da tu nikakve tradicije uspostavljene u stvaranju popularne glazbe ne vrijede. Swans stvaraju praiskonsku poeziju krika, a svojim ritualnim nastupom evociraju divlju prirodu života još neukalupljenoga u ono ljudsko. Ta sveopća buka dovodi u dodir s ludilom, pomračuje um dok ne zatamni sve ono civilizacijski naučeno i preuzeto svakodnevnim postojanjem, pokazuje kako je u srcu postojanja razlika između čovjeka i zvijeri nepostojeća.

Ponekad je, zbog kombiniranja elemenata iz različitih pjesama, teško odrediti gdje koja stvar počinje i završava, no čini se da su Swans na nastupu odsvirali pet pjesama u prosječnom trajanju od pola sata.U jednom trenutku je i policija došla intervenirati zbog buke, ali kakav bi to koncert Swansa bio da nije?

Milost nismo tražili, nismo je ni dobili.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X