Syrious people, Cubismo i Kaira Kela u Vintageu – Miješajte se ljudi!

Humanitarni koncert ‘Are You Syrious?’ u Vintage Industrial Baru, pored humanitarnog karaktera, bio je i jedan ozbiljno dobar koncert.

Cubismo na Are You Syrious? koncertu u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko)
Cubismo na Are You Syrious? koncertu u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko)

Mislim da dobro trebamo zapamtiti život u Hrvatskoj u ovih nekoliko dana nakon posljednjih parlamentarnih izbora i trenutak kad niti jedna stranka nema vlast. Svi su principijelni, mijenjali bi stvari, ne bi htjeli iznevjeriti svoje biračko tijelo. Odjednom su na dnevnom redu brojne teme koje su bile proteklih desetljeća za svaku vlast nemoguće, a svode se uglavnom na to da se masivna uprava dobrim dijelom skine s leđa građana. Odjednom su svi fini, odjednom se sve može… Dokle će to potrati, vidjet ćemo, ali izborna retorika mržnje okopnila je s prvim jutrom radnog tjedna. Prostonarodski kazano, lakše se diše, još nitko nije uzjahao i počeo mamuzati. Ali, eto, treba zapamtiti ovo da se svi slažu da se nešto može i mora učiniti za dobrobit svih.

Kaira Kela u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko/AYS?)
Kaira Kela u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko/AYS?)

U utorak je slavila jedna druga skupina građana, ona koja je proteklih mjeseci dokazala da se može i iz ničega napraviti nešto. Riječ je o neformalnoj volonterskoj inicijativi Are You Syrious?, koja će uskoro formalno postati udruga, čiji članovi su se svojski trudili pomoći izbjeglicama na terenu od trenutka kad je izbjeglički val krenuo preko Hrvatske. Do današnjeg dana prevalilo se preko ove teritorije skoro 400.000 ljudi,  a društvo iz Are You Syrious? cijelo vrijeme su pokazivali veliku ozbiljnost u radu. Jedino što nisu ozbiljno shvaćali, bile su državne granice koje su prelazili po potrebi potrebitih. Uz sve još su stigli organizirati i desetak scenskih manifestacija preko kojih se skupljala pomoć, kao i jedan prosvjed pred mađarskim veleposlanstvom u Zagrebu.

Prikupljanje donacija za Are You Syrious? (Foto: Marko Plečko)
Prikupljanje donacija za Are You Syrious? (Foto: Marko Plečko)

Sinoć se tako u Vintage Industrial Baru dogodio se još jedan humanitarni koncert u nizu, time i još jedna prilika za prikupljanje donacija s tim što se u sve uključilo i jedno poznato i etablirano glazbeno ime, tj. Cubismo. Klub je bio dupkom ispunjen, a ono za što se već može reći da je karakteristično za glazbene događaje koji se dotiču izbjegličke krize jest visoka razina dobrog i pozitivnog raspoloženja. Gotovo slično kako je bilo na nedavno održanom koncertu sirijskog post rock benda (u prolazu) Khebez Dawle u Močvari, tako je sinoć bilo u Vintageu – multikuturalnost, otvorenost i druženje na djelu.

Matija Dedić na Are You Syrious? koncertu (Foto: Marko Plečko)
Matija Dedić na Are You Syrious? koncertu (Foto: Marko Plečko)

„Miješajte se ljudi! Ovo što vidite na pozornici je Afrika, Europa i Amerika, svi smo izmješani i to je dobro!“, uobličio je, de facto, glavnu poruku Ricardo Luque u jednom trenutku na pozornici pred rasplesanom publikom ispred sebe. Cubismo ne samo da je bio, kako se to običava reći, na visini zadatka, već i nešto iznad toga. Bila je to ujedno i specijalna prilika u kojoj im se pridružio i Matija Dedić čineći cijeli koncertni događaj posebnim. Zahuktali bend bio je u best of maniri stalnog dolijevanja vatre, ali i razigran u jednako tako uzavrelim improvizacijama. Ushićeno publika identično je reagirala i Pueblovu „Hasta Siempre, Comandante (Che Guevara“ i na obradu Gibonnijeve „Tempere“.

Cubismo u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko)
Cubismo u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko)

Udaraljkaš i vođa Cubisma, Hrvoje Rupčić neizostavno je bio scenski pokretač koji je uistinu vjerovao u uzvišenu misiju cijelog događaja, nije tako bilo ostavljeno nikakvog prostora spekulativnim sumnjama, kad je s razlogom pohvalio i diskografa Aquarius Records na tome što je dao u opticaj 300 CD-a grupe od kojih je kompletno svaka kuna išla u ruke „Are You Syrious?“ tima.

Rupčić je bio zapaljen za svirku čim je ušao u klub i vidio nastup senegalsko-hrvatske grupe Kaira Kela. Nije prošlo ni pet minuta, a već im se bio pridružio na udaraljkama.

Kaira Kela u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko/AYS?)
Kaira Kela u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko/AYS?)

I Kaira Kela bio je ugodno iznenađenje. Od šest članova, gitarist, basistica i vibrafonistica su iz Hrvatske, dok glavnu riječ vodi senegalski dvojac na kongama, djembi, gitari i vokalima. I može se reći da su ovdašnje ‘domorodačko društvo’ glazbenika prilično fino izdrilali za uskovitlane afričke ritmove koji tako zarazno zovu na gibanje. I situacija i vrijeme je takvo da bi se taj bend ozbiljnije mogao afirmirati na našoj, domaćoj, sceni, jer postali smo dio multikulturalnog svijeta, potrebno nam je šarenilo i grupe kao što je Kaira Kela. Budimo ozbiljni. Takve stvari su moguće. One se i događaju. Sinoć je Vintage Industrial Bar bio nešto između Dakara, Bamaka i Havane i bilo je smisleno i stvarno. Uz sve to, još i s uzvišenom misijom.

Cubismo u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko)
Cubismo u Vintage Industrial Baru (Foto: Marko Plečko)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X