Tamara Obrovac Quartet u Gorgoni, MSU – Život je ponekad lijep

Suhozid se tako zove zato što nema one smjese koja povezuje grote. Najvažniji istrijanski svetac zove se Štupido. Ova glazbena rabota zapravo je antistres terapija. Kad glazbenim partnerima daš previše slobode, prevedu te žednu preko vode.

Tamara Obrovac Quartet u MSU-u (Foto: Vedran Metelko)
Tamara Obrovac Quartet u MSU-u (Foto: Vedran Metelko)

Mada, tako je bilo za vidjeti, nisu vazda bili sigurni gdje se točno nalaze, pijanist Matija Dedić i kontrabasist Žiga Golob, kao i Tamara Obrovac, Levačićeve su klipove prihvaćali i oplemenjivali zavidnom (ali i pretpostavljenom, zar ne?), velemajstorkom vještinom.

To, uostalom, i jest jedna od najprivlačnijih odlika jazza, osobito u koncertnom izdanju.

Uza svu vrlost glazbeničke majstorije i tematsko-svjetonazornog zaleđa na kojem je posađen izraz istrijanski etno jazz izraz Obrovac Quarteta, nastup je, često istovremeno s gromkošću ili pak s paučinastom finoćom kreacije, nasmijavao do suza. Ne vicevima i forama, nego naprosto ekstrovertiranom duhovitošću Obrovac i Levačića, očitovanoj ne samo riječima – premda se Obrovac i izravno obraćala publici u osebujno humornom tonu – nego pogledima, grimasama, gestama, govorom tijela, katkad i na rubu klaunerije. Zabavnost i ozbiljnost se, je li, ne isključuju, a umjetnost, čak i ona najtužnija, uvijek izrasta iz duhovitosti.

Čarolija nadahnuća i glazbenog stvaralaštva u savršenim audiovizualnim okolnostima Gorgone urodila je jednim od najboljih, možda i najboljim (ne samo jazz) koncertom godine, svakako koncertom koji će osobito krijestiti u budućim prisjećanjima na posebne doživljaje iz tog područja.

„Život je ponekad lijep,“ kao neku vrstu zahvale reče Obrovac na kraju nastupa. Za i neko vrijeme nakon ovakvih antistres glazbenih terapija, ljepote same, uistinu jest.

(Gorgona, MSU, Zagreb, 4. prosinca 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X