Teho Teardo & Blixa Bargeld u Pogonu Jedinstvo – oluja i krvavo finale

U sklopu putujuće izložbe ‘Geniale Dilletanten’ u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Kluba Močvara održan je koncert Teha Tearda i Blixe Bargelda, jednog od ključnih ljudi zapadnoberlinske alternativne glazbene scene osamdesetih godina prošloga stoljeća koje izložba prati.

Blixa Bargeld u Pogonu jedinstvo (Foto: Mladen Pobi)

Nakon što je maleni prostor Močvare rasprodan u rekordnom roku, koncert je prebačen u prostor Pogona Jedinstvo, ali i tamo su karte planule, usprkos gustoj načičkanosti prostora stolcima. Ambijent možda nije bio na razini onoga u kojem smo ove izvođače imali priliku gledati lani u ljubljanskome Kinu Šiška, ali interes publike je bio toliko velik, da se valjalo odreći malo konfora kako bi se mjesto osiguralo čim većem broju ljudi.

Unatoč početnom šumu u jednom od zvučnika u početnom djelu koncerta za vrijeme tiših dionica, stvari su zvučno brzo sjele na mjesto. U daljnjoj usporedbi s ljubljanskim koncertom, možemo zaključiti kako su zvukovi s laptopa moćnije grmljeli, lokalni gudački kvartet zvučao je na trenutke kao oluja na moru, čak ih je Blixa osobno u razgovoru danas pohvalio, a nije bilo ni nesporazuma sa tehnikom koji ga je onomad naljutio. Sve je upućivalo da će i Zagreb imati jedan koncert ovog sjajnog dvojca za pamćenje.

Nizale su se redom sjajne izvedbe pjesama s prvog albuma “Still Smiling” (“Mi scusi”, “What If?”, “Come Up And See Me”…), te s recentnog dugosvirajućeg uratka (“The Beast”, obrada Caetana Velosa “The Empty Boat”, te redovni vrhunci “DHX 2” i “Ich Bin Dabei”).

Teho Teardo & Blixa Bargeld u Pogonu Jedinstvo (Foto: Mladen Pobi)

No stvari su pošle po zlu kada je službeni dio koncerta okončan reprizom naslovne pjesme aktualnog albuma “Nerissimo” na engleskom jeziku i kada se očekivao i moćan bis za koji dvojac obično ostavlja obradu šlagera iz šezdesetih “Crimson and Clover” i igranu izvedbu pjesme “Defenestrazioni”. Blixa i gudači su ostali na pozornici, ali Teho Teardo je nešto došapnuo Blixi i odjurio. Bilxa je publiku obavijestio kako je Tehu procurila krv iz nosa, te je stao zbijati šale kako mu kolega ima problem s kokainom i slično.

Kako se pokazalo da se Teho neće skoro vratiti, Blixa je održao nešto nalik nelagodnom stand-up nastupu u kojem je pričao viceve, nizao anegdote s ljetovanja u Hrvatskoj, i kratio vrijeme predstavljajući gudače, dok mu tour manager nije došao prišapnuti kako Teho želi nastaviti, ali krv ne prestaje curiti. Nakon još nekoliko minuta pružene prilike, Blixa je zahvalio publici na strpljenju, ali postalo je jasno da se bis ipak, zbog više sile, neće održati.

Publika je bila s punim pravom bila zadovoljna s onim što je dobila, ali u vidu ove Blixine ad-hoc izvedbe dobila je i priliku vidjeti nešto što se na drugim mjestima ne događa. Blixa se pokazao šarmantnim zabavljačem, što se u pravilu kosi s njegovim imidžem ozbiljnoga mračnjaka. Što se tiče Teha Tearda, saznali smo da mu se stanje nije popravilo, čak je i dobar dio noći proveo na hitnoj, a krvarenje se nastavilo i jutros. Ni sam Blixa se nije najbolje osjećao danas, a njega još čeka večerašnji razgovor u povodu izložbe. Nadamo se da će se stanje obojice popraviti, te da im ovaj nastup u Zagrebu neće ostati u lošem sjećanju zbog zdravstvenih tegoba.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X