The Beatles ‘Get Back: The Rooftop Performance’ – posljednja audicija

Dosad službeno neobjavljen, možda i najslavniji koncert Beatlesa napokon je dočekao sramežljivo digitalno izdanje.

The Beatles “Get Back: The Rooftop Performance”

Na današnji dan, 30. siječnja 1969., publika je posljednji put u povijesti imala priliku uživo čuti vjerojatno najveći bend svih vremena, The Beatles. I to ne standardna koncertna publika, već slučajni prolaznici koji su se našli u blizini zgrade njihovog studija Apple na čijem su krovu Paul McCartney, John Lennon, George HarrisonRingo Starr, tom prilikom praćeni i klavijaturistom Billyjem Prestonom, prvi put nakon dvije i pol godine nenastupanja zasvirali pred pukom i to u hladnim zimskim uvjetima i izvan vidokruga svjedoka, predstavljajući pjesme koje će se naći na njihovom posljednjem studijskom albumu “Let It Be” koji će biti objavljen tek u svibnju naredne godine, mjesec dana nakon konačnog raspada benda.

Kako je ovaj nastup zapravo izgledao publika će prvi put tek vidjeti u filmu Michaela Lindsay-Hogga koji je pratio i dijelio ime sa spomenutom pločom, a od tada će taj koncept postati jednim od najprepoznatljivijih, najcitiranijih i najparodiranijih u popularnoj kulturi (spomenimo kao primjer samo U2, The Rutles i Simpsone). No, dubokim uvidom koji je u sam nastup krajem prošle godine pružilo osam sati dugačko remek-djelo rockumentarizma “Get Back” Petera Jacksona, temeljeno na materijalu nastalom za potrebe Lindsay-Hoggovoga filma, shvaćamo da je taj legendarni koncept smišljen provizorno, u posljednji tren, nakon što su odbačene brojne druge ideje za održavanje koncerta koje su uključivale potencijalne nastupe na brodu, pa čak i u libijskoj pustinji.

Nevjerojatna je činjenica da taj toliko slavni nastup nikad nije objavljen na albumu, pa čak ni u sklopu lanjskog box seta koji je težio biti opširan, ali mu je nasušno nedostajalo minutaže u odnosu na broj diskova na koji je materijal podijeljen. Obrazloženje bismo mogli naći u riječima Gilesa Martina, sina slavnog producenta liverpulske četvorke Georgea Martina, koji kaže da je ovaj nastup zapravo više namijenjen gledanju uz slušanje nego samom slušanju.

Nadalje, setlista ovog nastupa ne može se nazvati prirodnom i složenom prema mjeri albuma budući da je singl “Get Back” odsviran triput, a pjesme “Don’t Let Me Down” i “I Got A Feeling” dvaput. Prva izvedba potonje završit će i na samom albumu “Let It Be”, kao i izvedbe pjesama “One After 909” i “Dig a Pony”, a i neke od drugih verzija odsviranih u četrdeset minuta prije nego što je policija prekinula nastup pronaći će put do raznih kompilacijskih izdanja. No ni sve navedeno ne opravdava činjenicu da je jedan od najslavnijih nastupa najpopularnijeg benda svih vremena ostao službeno neobjavljen u cijelosti, pogotovo kada znamo da su mnogi spremni izdvojiti novac za nosače zvuka s mnogo opskurnijih nastupa od ovoga.

Ali eto, i to se ovaj tjedan promijenilo, premda i dalje poluformalno, budući da je “koncert s krova” napokon objavljen na zasebnom izdanju koje je trenutno dostupno samo u digitalnom obliku. Album nosi naziv “Get Back: The Rooftop Performance” i donosi nemontirani zapis cjelokupnog nastupa kakav je zabilježen na traci na koju je sniman (izuzev posljednjih minuta na kojima se čuje samo brijanje hladnog vjetra). U Jacksonovom dokumentarcu vidimo da se bend nakon koncerta spustio u studio poslušati trake i s pravom ostao zapanjen kvalitetom snimke s obzirom na uvjete u kojima je nastala. Vremenski uvjeti samo su jedna od opstrukcija, mnogo je više opasnosti ležalo u činjenici da je nastup odrađen bez monitoringa pa članovi benda nisu dobro čuli jedni druge dok su svirali. Činjenica da su iz takvih uvjeta uspjeli izvući čak tri master takea za album i izvesti sve ostale pjesme bez greške sama po sebi odgovara na pitanje zašto mnogi Beatlese smatraju najvećim predstavnicima popularne glazbe u povijesti.

John Lennon koncert je zaključio zahvalom, u šali dodajući kako se nada da je bend prošao audiciju. Dok većini glazbenika audicijama karijere započinju, ova na krovu studija Apple označila je definitivni početak kraja za Beatlese. Sada možete čuti kako je zvučala u cijelosti kad god poželite, ako posegnete za internetskim oblakom informacija koje struje među našim računalima i telefonima. Da ovo posljednje kažete Lennonu, vjerojatno bi mislio da ste ludi.

(Universal Music Catalogue, 2022.)

Saznajte više: ‘The Beatles : Get Back’ – Let it be reality (show)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X