The Brand New Heavies u Petom Kupeu – izgubljeni po putu

The Brand New Heavies su nakon 2019. ponovno došli u Zagreb, ovaj put u čudnim okolnostima i neočekivanom zamjenskom pjevačicom.

The Brand New Heavies u Petom Kupeu (Foto: Vedran Metelko)

„Kad smo prvi put bukirali bend The Brand New Heavies, jedan član benda nije došao jer nije imao sređene papire. Kad smo drugi put bukirali bend The Brand New Heavies, nisu se pojavila dva njegova člana“, počeo je sinoć u najavi koncerta Miša Relić iz Musicologyja na pozornici zagrebačkog kluba Pet kupe. Tko i koliko ih nije došlo prilikom trećeg bukinga, već sam bio zaboravio i vjerojatno sam kao i ostatak punog kluba očekivao konačno pozitivno razrješenje situacije i popravak karme ovog benda, očigledno izgubljenog u putovanju na svoje koncerte, ali avaj…

Miša je potom rekao da se dan pred ovaj zagrebački nastup pjevačica Angela Ricci (koju je zagrebačka publika upoznala 2019. na koncertu u Tvornici) javila negdje s Kariba ili neke slične destinacije za odmor te rekla da je na aerodromu nisu pustili „jer joj fali jedan papir“.

The Brand New Heavies u Petom Kupeu (Foto: Vedran Metelko)

„Ali!“, uzviknu tada beogradski najavljivač, nagovješćujući pozitivan preokret putnih zavrzlama s The Brand New Heavies i ‘ispali u mikrofon’ kako se sjetio londonske pjevačice koja je „prije tri godine“ također mijenjala Ricci i kako je upravo ona uspjela sletjeti točno u podne u zagrebačku zračnu luku. Istovremeno, dakle, antiklimaks i klimaks.

Po izlasku The Brand New Heaviesa bez pjevačice i predvođeni raspričanima basistom Andrewom Levyjem, te gitaristom Simonom Bartholomewom, bilo je jasno da je pred nama večer improvizacije s tko zna kim za pjevačkim mikrofonom. Druga ‘kupnja minutaže’ uslijedila je s podužim uvodnim funk instrumentalom, a tijekom koncerta ih je bilo još nekoliko tijekom kojih smo mogli slušati sola na basu, gitari i trubi, a potpisnik ovih redaka koliko god volio funk, toliko nekako nije sklon instrumentalnom funku – formi koja je zbog nemilosrdnog eksploatiranja na ekranima i u filmskoj glazbi nekako sebi odredila ulogu pozadinskog zvuka, koliko god bila u prvom planu. To jest, da bi to zvučalo smisleno i ‘na nož’ moraju te instrumentale ‘voziti’ perfekcionisti koje obično ‘progoni’ još veći perfekcionistički mastermind poput pokojnog Jamesa Browna, a ne bend koji je ad hoc na taj način odlučio popunjavati rupe zbog izostanka centralne pjevačke figure.

The Brand New Heavies u Petom Kupeu (Foto: Vedran Metelko)

Uz svo početno dobro raspoloženje publike, gažerski mentalitet odrađivanja posla izbio je na površinu. Kočija se pretvorila u bundevu čim se pojavila. Daleko prije ponoći.

U nekom paralelnom svemiru možda bi čak bilo bolje da se uloge glavne pjevačice prihvatila Lily Gonzalez, da kojim slučajem nije bila prezauzeta perkusijama, a ne pjevačica koja se acid jazz evergina grupe prihvatila na način kakav obično doživljavamo kad gledamo neki televizijski talent show.

The Brand New Heavies u Petom Kupeu (Foto: Vedran Metelko)

Koliko god bio jasan scenarij Levyja i Bartholomewa koji su kao jedini konstantni članovi benda od 1985. naovamo promijenili skoro dvoznamenkasti broj pjevačica (za koliko ih se službeno zna), nepobitno je da su u tom segmentu ipak zahtjevno držali određeni nivo. Ali sve do sinoć, kad se činilo da su se prepustili ‘daj što daš’ taktici, kao da to tko im je za pjevačkim mikrofonom nije uopće bitno u jednoj Hrvatskoj. Uzalud i namješteni osmjesi i euforični „How do you feel?“ upiti s pozornice, kad se osjećalo da i bend i publika jedva čekaju da se forma ispuni i sve to skupa završi.

Isporučiti s jedne strane hitove poput „You Are The Universe“, „Never Stop“, „Dream on Dreamer“, „Midnight At Oasis“ i „Stay This Way“, a pri tom s pjevačicom razmjenjivati poglede ‘gdje smo se ono sreli?“ uistinu nije imalo smisla. Ići na koncerte bez glavnog vokala vjerojatno ne pada nikom na pamet, osim eto, grupi The Brand New Heavies.

Je li stvarno došla tolika inflacija da je nužno zbog honorara devalvirati i ugled, kakav god on bio? Bit će da jest.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X