The Fogsellers ‘Smooth Simplicity’ – ples i kontemplacija

Šibenski electro fusion bend ima prvi album.

  • 7
    Shares
The Fogsellers ‘Smooth Simplicity’

Trojka zvana The Fogsellers ne preskače korake, sve od početka ide kako bi i trebalo ići, s tim da je krajnji cilj, dakako, uvijek neizvjestan. The Fogsellers su prvo mjesecima kadrovski vrludali, tražeći idealnu postavu. Zatim su u lokalnim okvirima gradili koncertnu reputaciju, prije dvije godine bili su spremni i za audiovizualni spektakl “Sono Koloro” u šibenskom kazalištu, a onda je došao red i na album prvijenac. A da je priča u tom trenutku bila već zaokružena i izgrađena, kazuje i činjenica da su na dan izlaska albuma Fogsellersi bili na omanjoj turneji po Srbiji. Reputacija kvalitetnog i uzbudljivog electro fusion benda bila je brža od diskografskog dokaza postojanja.

Fogsellersi su projekt Mirka Raka, šibenskog glazbenika koji se u bendu uglavnom bavi laptopom i bas-gitarom. Druga dvojica su Saša Đurica na bubnju i gitarist Ivan Ković, dosad poznat po sviranju u grupama Beetan Tone i L’Kok. Izvode organsku elektroniku, onu za koju nikad ne znate je li retro, staromodna ili ispred svog vremena, no uvijek je dobra ako se ne upuštate u preduboke analize i spremni ste je primiti otvorenog uha.

“Smooth Simplicity” euforično je odsviran debitantski album, s tim da euforija pritom ne opisuje “divljanje” efektima s ciljem nasilnog dovođenja publike u rasplesano stanje, s izuzetkom odjavnog bonusa “Live Madness”. Baš naprotiv, ako je suditi po dva održana “Solo Koloro” performansa, Fogsellersi inzistiraju na zamračenoj pozornici i auditorijumu, kako bi se čula fokusirala na svaki odsvirani ton. Traže koncentriranu publiku, što neminovno dovodi do prepuštanja i plesa.

Album predstavlja trojku koja se svojim bazičnim electro ritmom suvereno kreće od jazza (“Voices From a Distant Closure”), preko duba (“Walk With Shadows”) do progresivne 80’s elektronike (“Noah”, “Do Not Ask For More”) i minimalističkog zvuka (“We Know Each Other”) ili pomno promišljenih retro varijanti (“Ritmical Outlet”, “Scratch Us Please”). U svemu se tome Fogsellersi ne libe provući pročišćeni pop gitaristički aranžman, a nisu im mrske ni promjene ritma.

“Smooth Simplicity” putovanje je u vječno neistražen svijet „žive“ elektronike. Autorski široka, a izvedbeno dozirana ploča, koja na ples zove barem jednako kao i na kontemplaciju.

Ocjena: 8/10

(Street Pulse, 2017)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  • 7
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X