‘The Hunger Games’ – nova filmska groznica je počela

Najnoviji svjetski filmski hit ‘The Hunger Games’ postao je to i prije svog velikog vikend-otvaranja u američkim kinima. Interes javnosti za film povećavao se iz dana u dan – fanovi hvaljenje serije knjiga Suzanne Collins po kojima se film snima postali su potencijalna fan baza za film već u startu, a marketing oko filma bio je toliko intenzivan da je jednostavno bilo teško ne predvidjeti mu uspjeh.

'The Hunger Games'

No uspjeh o kojem pričamo nadmašio je sva očekivanja. Već na ponoćnoj pretpremijeri film je obarao rekorde gledanosti, a u prvom vikendu prikazivanja samo u Americi je zaradio vrtoglavih 155 milijuna američkih dolara, što ga svrstava na treće mjesto najveće zarade u prvom vikendu prikazivanja ikad. Suzanne Collins mogla bi se tako vinuti u orbitu J.K.Rowling i Stephenie Meyer; 12 milijuna prodanih primjeraka njene serije “The Hunger Games” već je prodano, a tek sada slijedi ono pravo ludilo.

Krenuo bih za početak od dvije vrlo važne stvari kad pokušavate napraviti dobar SF/fantasy film. Prvi je svakako dobra priča, a “The Hunger Games” ima jako dobru, unatoč činjenici da je već bilo sličnih manje ili više uspješnih pokušaja. Dovoljno je kompleksan u svom postavljanju situacije i pokušaju da progovori o nečemu važnom i aktualnom, da je zapravo nemoguće zanemariti njegovu vrijednost i simboličnost u tom smislu, pa čak ni kad u konačnici ne dosegne visinu ljestvice koju si je sam zadao.

Imamo dakle 12 okruga u postapokaliptičnoj Americi, i Capitol, izdvojeni metropolis u kojem se svake godine održavaju Igre gladi, kao kazna za okruge i podsjetnik na njihovu nekadašnju pobunu u kojoj je pao 13.okrug. Povrh svega, kao podsjetnik na autoritet Capitola i njegovu moć i kontrolu nad ljudima. Iz svakog okruga odabere se po jedan dječak i jedna djevojčica (dakle, sveukupno 24 natjecatelja) koji će se međusobno boriti do smrti, a samo jedan od njih može na kraju izaći kao pobjednik. Središnji lik priče je Katniss (Jennifer Lawrence), djevojka koja živi s majkom i sestrom Prim. Uz psihički rastrojenu majku, Katniss preuzima ulogu glave obitelji, svakodnevno odlazeći u lov i brinući se o njihovim potrebama, a njen najbolji prijatelj Gale (Liam Hemsworth), pomaže joj u preživljavanju. Fizičkom i psihičkom. Na izvlačenju imena za najnovije Igre dogodi se upravo ono čega se najviše bojala – izvučena je Prim. Katniss se, u panici i strahu za sestru, instinktivno reagirajući, dobrovoljno javi. Njeno lice dovoljno govori o tome koliko je svjesna cijele situacije i onoga što će se uistinu dogoditi. 23 mladih ljudi morat će poginuti ukoliko ona želi izaći živa iz natjecanja. Odabrani dječak je Peeta Mellark (Josh Hutcherson), potajno zaljubljen u Katniss još od djetinjstva. Po pravilima igre, oboje ne mogu ostati živi. Imamo dakle dobru priču.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RNxb28j5C1w[/youtube]

Druga bitna stvar za ovakav film je odabrati dobrog glumca, koji je sposoban udahnuti život liku i biti više od lijepog lica, netko do koga nam je uistinu stalo. Borba za ulogu Katniss odigravala se između tridesetak trenutno najtalentiranijih mladih glumica, a među njima su se našla i imena Shailene Woodley (The Descendants), Emme Roberts, Chloë Moretz (Kick-ass, Hugo) i čak tri nominirane za nagradu Oscar – Saoirse Ronan (Atonement), Abigail Breslin (Little Miss Sunshine) i Hailee Steinfeld (True Grit). Jennifer Lawrence ne samo da je izašla kao pobjednica odabrane ekipe, nego imam osjećaj da je izašla kao pobjednica svih filmskih likova ovog tipa koji su se pojavili u zadnjih… jako dugo. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X