The Jesus and Mary Chain ‘Damage And Joy’ – čekanje se baš i nije isplatilo

Glazbena povijest već desetljećima nas uči da ne očekujemo previše od ponovnog okupljanja nekadašnjih veličina, ali ono iracionalno, fanovsko u nama nikad se neće prestati nadati, vjerovati da će bendovi na kojima smo odrastali opet snimiti nešto važno i zauzeti davnašnji status na sceni.

The Jesus and Mary Chain 'Damage And Joy'
The Jesus and Mary Chain ‘Damage And Joy’

Škotski noise-pop prvaci The Jesus and Mary Chain, točnije njihov kreativni nukleus braća Jim i William Reid, ratne sjekire su zakopali prije desetak godina, nakon čega je uslijedio uobičajeni scenarij baziran na dobro plaćenim festivalskim nastupima i obljetničarskim turnejama na kojima su u cijelosti izvodili kultne albume poput prvijenca „Psychocandy“. Većinu tih nastupa kritika je pozicionirala negdje između osrednjih i razočaravajućih, a i uzbuđenje zbog prvog studijskog izdanja grupe poslije 19 godina splasnulo je u trenutku kada je objavljeno kako će „Damage and Joy“ uključivati i pjesme preuzete iz repertoara spin-off bendova poput Jimovog Freeheata („The Two Of Us“, „Facing Up to the Facts“) ili s albuma i singlova njihove sestre Linde, poznatije kao Sister Vanilla („Song for a Secret“, „Can’t Stop the Rock“, ponovno „The Two Of Us“). Neznatno drugačija verzija „All Things Pass“, jedine nove stvari koju su JAMC izdali otkad su iznova krenuli s radom, uz sve navedeno dala je naslutiti kako je „Damage and Joy“ objavljen tek reda radi i na brzinu sklepan od svega dostupnog i iskoristivog.

Iako to zvuči kao provjereni recept za katastrofu, „Damage and Joy“ je solidan album, po ničemu slabiji od svojih sada već prilično davnih prethodnika „Munki“ (1998.) i „Stoned and Dethroned“ (1994.) na koje se glazbeno direktno i naslanja. To bi značilo da vas očekuje niz mračnih pjesama najčešće srednjeg, tek mjestimično bržeg tempa koje bismo mogli opisati kao nekakvu moderniziranu, „noiserskiju“ verziju Velvet Undergrounda, pa čak i Rolling Stonesa da su, umjesto ranih šezdesetih, karijeru započeli u danima post-punka i inspiraciju tražili u radovima jednih Killing Joke. Nije izostalo ni drugo, nježnije lice Jesusa, balade za koje biste pomislili da su ih braća Reid i ekipa snimali propisno razvaljeni sredstvima za smirenje.

Otvaranje albuma prilično obećava – „Amputation“ je razbarušeni, distorzirani indie-pop naslonjen na radove bivšeg im bubnjara Bobbyja Gillespieja i njegovih Primal Scream, „War On Peace“ je tripoidna laganica kakve su na počecima pisali Spacemen 3, dok je „Song for a Secret“ u gornji dom uveo gostujući vokal Isobel Campbell. Rimejkani „All Things Pass“ i „Mood Rider“, najkompleksnija skladba ovdje, također zaslužuju opetovana preslušavanja premda im se ne može osporiti sličnost kako s vlastitim klasicima tipa „Upside Down“, „April Skies“ i „Happy When It Rains“, tako i pjesmaricama brojnih mlađih bendova na koje su utjecali.

Najveću novinu unio je Youth, čija je produkcija potpuno pročistila zvuk grupe, ukrotivši i u drugi plan gurajući njihove zaštitne znakove distorziju i feedback. Strategija se isplatila u slučaju skladbi pomenutih u prethodnom odlomku, ali i pokazala jako lošom odlukom u „Black and Blues“, isforsirano komercijalnom duetu sa Sky Ferreirom, te potpunim promašajima „Get on Home“ i „Can’t Stop The Rock“, dodatno uništenim tekstualnim banalnostima koje su dokrajčile i „Simian Split“, uglazbljenu teoriju zavjere o smrti Kurta Cobaina.

U konačnici, „Damage and Joy“ je album dovoljno dobar da pruži kakav-takav smisao i opravdanje daljnjem postojanju The Jesus and Mary Chaina. A što se nadolazećih koncerata tiče, na njima će publika ionako tražiti da čuje pjesme napisane prije 25-30 godina.

Ocjena: 6/10

(Warner, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X