‘The Marvels’ – samrtni hropac filmskog svemira

Može li se Marvel oporaviti nakon čak dva katastrofalna ulaza koji ove godine na domaćem tržištu nisu povratili uloženo?

The Marvels (foto: Marvel)

Godine 2019. superherojska groznica na filmu bila je na svom vrhuncu. Publika je čekala finale treće faze Marvelovog filmskog svemira u obliku filma “Avengers: Endgame” u kojem će se otkriti sudbina polovice junaka (i čovječanstva uopće) koje je Thanos (Josh Brolin) izbrisao pucketanjem prstiju. Taj film oborio je brojne rekorde gledanosti i ostvario jednu od najvećih zarada u povijesti kinematografije.

No svega par tjedana prije njega izišao je i “Captain Marvel”, film koji je u kanon MCU-a upisao j naslovnu junakinju koju tumači oskarovka Brie Larson. Pametno reklamiran kao bitno poglavlje povezano s nadolazećim “Endgameom”, film Anne Boden i Roberta Flecka ostvario je gotovo neočekivan uspjeh zaradivši više od milijarde dolara na tržištu, kao prvi film sa ženom u naslovnoj ulozi kojemu je to uspjelo. Jednako nevjerojatno zvuči i podatak da je također u pitanju jedan od tridesetak filmova s najvećom zaradom u povijesti.

Studio koji se nakon “Endgame” postavio kao ultimativna holivudska mašina za zgrtanje para činio se kao prevelik da bi ikada propao. Nitko živ ne bi rekao da će samo četiri godine kasnije biti na koljenima i ispuštati zvukove koji sve više zvuče kao samrtni hropac. Od tri filma koja su ove godine objavili samo je jedan postigao uspjeh. Riječ je o doista dobrom završnom poglavlju trilogije “Guardians of the Galaxy” koji se sa zaradom ozbiljno približio cifri od milijarde dolara. Na početku godine gadno je podbacio “Ant Man and the Wasp: Quantumania“, jedan od najlošjih Marvelovih filmova ikad koji na domaćem tržištu nije uspio povratiti uloženo. Na kraju godine još se gore piše filmu “The Marvels”, nastavku gorespominjanog “Captain Marvel”.

The Marvels (foto: Marvel)

Što je pošlo po zlu? Budući da se slab rezultat “The Marvels” unaprijed očekivao, mnogi su se odlučili zabaviti post mortem analizama užasne godine za stripovske junake na velikom platnu. Variety je tako nedavno objavio vrlo podroban tekst koji kao glavnu rupu u oklopu ističe razdoblje nakon “Endgame” i u vrijeme pandemijie kad je studio odlučio bez prestanka izbacivati povezani sadržaj, što u obliku filmova, a što pak kao televizijske serije koje su se krenule masovno proizvoditi za kanal Disney +.

To je rezultiralo s nekoliko kobnih boljki. Prije svega velika kvantiteta utjecala je i na kvalitetu te je postalo izrazito teško zadržati logiku i sve niti koje povezuju različite priče u zajednički narativ. Zbog količine sadržaja pomiču se i rokovi, pa mnogi filmovi završavaju na premijeri bez u potpunosti dovršenih specijalnih efekata. Nadalje, prosječnom gledatelju postalo je nemoguće pratiti sav taj sadržaj i velik broj ljudi jednostavno je odlučio da to više ni ne želi.

Glavna potka daljnjih filmova trebala je uključivati negativca Kanga predstavljenog u “Quantumaniji”, ali s obzirom na loš rezultat filma, a još više na pravne probleme glumca Jonathana Majorsa koji ga je tumačio, a koji je ubrzo nakon premijere filma završio na sudu zbog obiteljskog nasilja, sve što je planirano dovedeno je u pitanje. Cijeli niz čimbenika pretvorio se u savršenu oluju koja sad prijeti progutati carstvo velikoga Kevina Feigea.

Niz čimbenika djelovao je i na neuspjeh “The Marvels” u prvom tjednu prikazivanja. Prije svega, zamor superherojima se pokazuje kao zbiljska pojava, a uzrokuje ga uvelike i problematična situacija u Marvelu koju smo upravo opisali. Drugo, usmena predaja o filmu koji je posebno loše prihvaćen kod mlađe publike također je natjerala neke potencijalne gledatelje da ostanu kod kuće. Ne treba ni zanemariti ni seksizam određene skupine muških obožavatelja stripova koji film s tri junakinje i negativkom smatra feminističkim pamfletom.

Sve to i mnogo drugog, poput same činjenice da je doista u pitanju film koji nije posebno dobar, učinilo je “The Marvels” filmom s drugom najmanjom zaradom u povijesti MCU-a. S budžetom od između 200 i 205 milijuna dolara, film redateljice i scenaristice Nije DaCoste (najmlađe žene koja je ikad režirala neki Marvelov uradak) zaradio je na domaćem tržištu manje od 50 milijuna. Manje je u prvom vikendu utržio samo petnaest godina stari “The Incredible Hulk”, ali taj je film raspolagao i s gotovo duplo manjim budžetom. A za “The Marvels” ni budućnost ne djeluje ništa bajnije.

“The Marvels” (foto: Marvel)

O samoj radnji filma nema se što pametno za reći, gotovo je i nema. Igrom slučaja Captain Marvel, kći njezine bivše kolegice Monica Rambeau (Teyonah Parris) i teenage junakinja Kamala Khan (Iman Vellani) indijske krvi koja se predstavlja kao Ms. Marvel (i naslovna je junakinja istoimene serije) počinju međusobno mijenjati mjesta kad koriste supermoći. Sve je to povezano s Dar-Benn (Zawe Ashton), intergalaktičkom ratnicom koja uništava planete. Ženska trojka će joj se suprotstaviti, no DaCosta je cijelim putem više zaokupljena stranputicama nego fabulom, pa tako mnogo gledamo Flerkene, vanzemaljska bića s vanjštinom slatkih CGI mačića, ili pak izlete na planete na kojima se komunicira pjevanjem i plesom.

Slabi negativci oduvijek su bili problem MCU-a, ali Ashton kao Dar-Benn vjerojatno je njihov najtanje napisan villain u povijesti. Zapravo jedina osoba u cijelom filmu koja se zabavlja u cijelom cirkusu je mlada Vellani koja vidno uživa u svom trenutku postanka filmskom zvijezdom. Sve ostalo što vidimo na platnu čini se da je odrađeno preko one stvari, samo da se zatvori to poglavlje i da se može početi razmišljati o nečemu što će uslijediti.

A uslijedit će usporavanje. Umjesto redovna tri filma, kako stvari trenutno stoje, Marvel sljedeće godine planira izbaciti samo jedan naslov. U pitanju je “Deadpool 3” koji je, kao i “Guardians of the Galaxy”, nastavak vrlo voljene franšize i koji uz naslovnog junaka vraća i kultnog Hugha Jackmana na posljednji izlet u u ulogu Wolverinea. To bi trebalo biti dovoljno da se film pokaže uspješnim, a za daljnje korake bit će potrebno stati i razmisliti ako Feige ne želi da svjedočimo potpunom krahu žanra koji je petnaest godina apsolutno dominirao Hollywoodom.

Ocjena: 5/10

(Marvel Studios/Walt Disney Studios Motion Pictures, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X