‘The Rubber Soul’ projekt Rastka Ćirića, u koji je uključen i Igor Kordej, osvojio prestižnu nagradu Global Music Award

Rad profesora Ćirića u kojem je učestvovalo preko 40 umjetnika osvojio je Zlatnu medalju u kategorija za koncept – kreativnost i originalnost na dodjeli Global Music Awardsa u Kaliforniji, u SAD-u.

‘The Rubber Soul Project Collection’

“Na nagovor Nade Kolundžije, prošlogodišnje dobitnice Zlatne medalje na velikom svetskom konkursu Global Music Award, prijavili smo i poslali “The Rubber Soul Project Collection” – dvostruki album sa filmom i dve knjige. Izvršni producent i autor dizajna bio je veliki strip autor i ilustrator Igor Kordej, a izdanje je promovisano na proleće 2015. godine”, Rastko Ćirić počinje priču o svom konceptualnom multimedijalnom projektu Rastka Ćirića.

Ćirić, inače profesora ilustracije i animacije, objašnjava da je spomenuti projekt nastao 1995. godine, na tridesetogodišnjicu od izdavanja čuvenog albuma Beatlesa “Rubber Soul” (1965). Tada je objavljen “The Rubber Soul Project” s 15 pjesama posvećenih liverpulskoj četvorci.

Rastko Ćirić (Foto: promo)

“Album je bio zamišljen kao kreativna rekonstrukcija nepostojećih pesama Bitlsa, izmaštanih na osnovu neobjavljenih naslova. Tandem Goran Skrobonja (stihovi) i Rastko Ćirić (muzika), potpisali su sve pesme, a za produkciju i aranžmane bili su zaslužni profesor kontrabasa Nebojša Ignjatović i Bajagin instruktor Miroslav Cvetković”, objašnjava Ćirić i nastavlja: “Dvadeset godina kasnije, na pedesetogodišnjicu, niotkuda se pojavio Igor Kordej i producirao drugi album sa 17 pesama. Izveden je uz pomoć podmlađene ekipe, Damjana Dašića i Marka Ćalića iz Bitls kaver grupe The BestBeat. Luksuzno opremljena Kolekcija, zahvaljujući Kordeju, sadržala je, pored dva CD-a i DVD sa dugometražnim dokumentarcem Dinka Tucakovića, novelu „Gumena duša” Gorana Skrobonje i knjigu „RSP Putovanje” od istog autora, sa pričom o Projektu. Na 32 numere sa dva albuma učestvovalo je oko 40 muzičara, pesme su rađene u najrazličitijim žanrovima, sa asocijacijama na određene periode stvaralaštva Bitlsa.”

Igor Kordej (Foto: promo)

Između dva albuma, od strane organizatora manifestacije za nominaciju Beograda za europsku prijestolnicu kulture, stigla je narudžba za pjesmu „Belgrade 2020″ u stilu Beatlesa, te je i ona je našla svoje mjesto kao bonus na drugom albumu.

Ćirić dalje objašnjava: “Neobičnim sticajem okolnosti, Beograd nije postao grad kulture (a i da jeste, zbog epidemije bi sve propalo), ali je “The Rubber Soul Project” te godine bio nominovan za ovu veliku nagradu. Poslednja bonus numera „Knight of Hearts” („Vitez srca”) posvećena je Igoru Kordeju koga je u doba izdavanja Kolekcije francuska vlada proglasila za Viteza umetnosti. Tokom promocije održano je nekoliko koncerata i projekat je nastavio svoj život. Taman kad mu je zapretio zaborav, ova nagrada ga je oživela i izbacila u prvi plan, ovog puta u svetskim okvirima. Od velikog broja prijavljenih projekata žiri je odabrao devet za Zlatnu medalju. “The Rubber Soul Project” je ispao prvi, sa oznakom “Best of Show”. Kategorija nagrade je za koncept – kreativnost i originalnost. Jedan od devet dobitnika Zlatne medalje je i čuveni poljski kompozitor Kšištov Penderecki, legenda muzike 20. veka i počasni doktor našeg Univerziteta umetnosti.”

Global Music Award

Vijest o tome na matičnom terenu prošla je gotovo nezapaženo, o čemu između ostalog, kritički pisao Petar Popović u svojoj redovnoj rubrici u”Blicu”: “Dok traju prepucavanja o nepočinstvima prvaka Zadruge, šalabajzerima iz skupštine, gradonačelnicima što ne razlikuju Božić i Uskrs, babi koja preslišava svog oronulog dečka zbog izjave da u kovid bolnici rade zgodne sestre, medijima je promakla vest da je ovogodišnji dobitnik glavne Globalne muzičke nagrade (Global Music Awards) svetskog takmičenja nezavisnih muzičara – Rastko Ćirić iz Srbije za projekat Rubber Soul. Nagrađen je zajedno sa svojim saradnikom Goranom Skrobonjom. Obrazloženje: „zbog koncepta, kreativnosti i originalnosti” u konkursu čiji je cilj „da se zahvalimo vrlo posebnim muzičarima koji svojom muzikom čine svet boljim”.
U Srbiji gde muzičkom scenom dominiraju narikače čiji se koncept, kreativnost i originalnost mere napumpanim poprsjima i zadnjicama, mnogo mlađim momcima i skandaloznim aferama, rad profesora Ćirića i ekipe izuzetnih umetnika, nije stigao da dobije šansu. Zato su je morali potražiti u Kaliforniji u konkurenciji muzičara iz celog sveta. I dobili zlatnu medalju.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X