The Smile u Hali – kuhanje s Osmijehom

Thom Yorke, Johnny Greenwood i Tom Skinner započeli su u Zagrebu sinoć svoju prvu europsku turneju kao grupa The Smile.

The Smile u Hali (Foto: Vedran Metelko)

Dok Iron Maiden uvježbavaju svoju predstojeću turneju u splitskoj Lori, The Smile su nekoliko dana prije svog prvog koncerta imali probe u zagrebačkoj Hali. Skoro pa bi mogli pričati i o tome da je ovog proljeća Hrvatska omiljena destinacija britanskim glazbenicima za koncertne pripreme.

No ipak će ovdje biti najviše riječi o početku koncertnog života grupe The Smile koja je u kratkom roku ove godine postala jedan od najzanimljivijih faktora na scena. A počelo je sinoć u ‘grotlu’ zagrebačkog kluba Hala – ovo ‘grotlu’ se odnosi na temperature kojima su publika i bend bili izloženi unutar prostora tijekom koncerta.

The Smile u Hali (Foto: Vedran Metelko)

Za mnoge koji su se sinoć okupili bio je to prvi susret s unutrašnjošću Hale kao koncertnim prostorom. Podsjećamo da su prvi koji su u njoj nastupili bili Bajaga i Instruktori na Valentinovo 2020. nakon čega je nastupio prvi pandemijski lockdown. Koncerti u dvorištu (koji su uslijedili kasnije), su kako im i ime kaže nudili dimenziju open air nastupa. Stoga je koncert The Smile u neku ruku predstavljao prvu pravu priliku za, uvjetno kazano, ponovljeno otvorenje unutrašnjosti Hale. U prostor je vidno investirano u poboljšanje koncertne akustike (mnoštvo ‘upijača zvuka’ postavljeno je po krovnoj konstrukciji), no nakon sinoćnjeg iskustva jasno je da bi se trebalo investirati u klimatizaciju i sisteme protočnost zraka, jer taj betonski div nažalost stvara paklene uvjete kad je u njemu nekoliko tisuća ljudi, a okolnosti su htjele i da jučer bude jedan od najsparnijih dana ove godine.

Dakle, publika je već bila okupana znojem dok je čekala The Smile, a ubrzo po izlasku na pozornicu je takav bio i spomenuti trio. Kao da je jedini propuh ugode dolazio od vilinskog glasa Thoma Yorkea, koji je sam po sebi fenomen, u smislu koliko snažno nosi strukture pjesama u minimalističkoj izvedbi trija gdje su svim članovima ruke stalno bile zaposlene oko mnoštva instrumenata koje su opsluživale, računajući tu i harfu koju je Johnny Greenwood uspijevao svirati paralelno s pianom.

The Smile u Hali (Foto: Vedran Metelko)

Uživo se moglo uvjeriti i u talent Toma Skinnera za bubnjevima. Mekoća njegovih fluidnih pratnji uistinu je bila nešto posebno. Gotovo da se tog prvog čovjeka iz grupe Sons Of Kemet može smatrati i razlogom nastanka grupe The Smile – čovjek uz kojeg sviranje dvojice radioheadovaca dolazi kao neki prirodni poriv. Sinoć je on ujedno bio i najčvršća karika premijernog nastupa. Naime, Greenwood je znao ispasti iz ritma, dok je Yorke čak i prekidao kompletnu izvedbu kad bi shvatio da njegovi prsti na žicama basa promašuju aranžmane. No uistinu je teško tako nešto zamjeriti Yorkeu, ne iz razloga jer je on Thom Yorke, već što je s glasom uistinu nadomještao sve druge nedostatke i što je cijeli taj prvi koncert bio work in progress tek nastalog benda koji nije skrivao da mora isprobati dosta toga na putu do onoga što bi nazvali fine tunning. Obzirom na sve, The Smile su (na tragu svog imena) bili jako dobro raspoloženi, pa je zagrebačka publika na bisu mogla čuti i pjesmu koja je nastala tog dana i koju je Yorke predstavio imenom „Friend Of A Friend“.

The Smile su u službenom dijelu koncerta izveli kompletan repertoar albuma „A Light For Attracting Attention“, svih 13 pjesama. Otvorili su s „Pana-vision“, nakon koje su krenuli funk ritmom sa „Smoke“ i potom fino ‘hladili’ sa „ Speech Bubbles“. „Thin Thing“ pokazala se najzahtjevnijom i nju je Yorke prekinuo u jednom trenutku dok je svirao bas. No zato su „Open The Floodgates“ i posebno „Free In The Knowledge“ donijele oduševljenje. Općenito je publika pored nesnosne vrućine bila uzbuđena oko svega, jer su aplauzi i uzvici oduševljenja pratili sve što se glazbeno događa. Kao na jazz koncertima. Po nekoliko puta tijekom izvedbe jedne pjesme znao se spontano prolomiti pljesak.

The Smile u Hali (Foto: Vedran Metelko)

Središnji dio pripadao je pjesmama „A Hairdryer“, „Waving A White Flag“ i „We Don’t Know What Tomorrow Brings“, a koincidencijom bi se tako moglo opisati i bivstvo u Hali u tim trenucima; osjećaj vrućeg zraka, kao iz fena, zbog kojeg je pritisak ljudi pred pozornicom već bio malo popustio, neki su jednostavno ‘digli zastavu predaje’ zbog vrućine. I ne da ne znate što donosi sutra, već hoće li vam se zamagliti pred očima već na narednoj pjesmi.

A i „Skrting On The Surface“ je podsjećala na iznemogli Yorkeov pogled pod rudarskim šljemom u video spotu za istu pjesmu, dok razmišljate o spasu koji predstavlja probijanje do jedinih vrata Hale, ali se ne pomičete, jer duša ne želi otići pred sam kraj i ne dopušta tijelu da pobjegne. Kad više ne znate je li potom „The Same“ bila izvrsna ili se ozračje pogodilo s iznemoglošću od vrućine, no bez obzira na to poput zombija se odajte ritmu u „The Opposite“. Labuđi pjev emocija nad racionalnim. Odluka da ćete umrijeti plešući, unatoč svemu dok kroz izmaglicu računate da vas za kraj čeka i pankerska „You Will Never Work On Television Again“. Nakon toga samo je put prema izlasku bio na pameti. I duga pauza nakon službenog dijela odašiljala je poruku da bisa možda neće biti, kao i to da i The Smile moraju doći do zraka i osvježenja za dalje.

Jednostavno je šteta što je takav koncert morao biti u izuzetno neugodnoj vrućoj atmosferi. Koncert Bajage je 2020. održan je u tada prilično hladnom ožujku. Iskustvo sparnog i vrućeg svibnja u punoj Hali imali smo prilike, nažalost, iskusiti tek jučer i bilo bi dobro da se pod hitno napraviti nešto da uvjeti u njoj postanu humaniji za nastupe s većom posjećenošću.

Još uvijek razmišljam jesmo li se sinoć skuhali s Osmjehom, Ili se Osmijeh skuhao s nama.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X