Tō Yō u Močvari – ptice lutalice daleko od kuće

Na istoku ništa novo?

Tō Yō u Močvari (foto: Ivan Laić)

Živimo u vremenima u kojima azijska popularna kultura veoma uspješno vrši desant na sam zapadni mainstream. Filmovi i serije iz Azije ili s Azijskom tematikom, od Japana i Koreje do Kine i Vijetnama, osvajaju glavne nagrade na dodjelama Oscara i postaju najgledanijim sadržajem na streaming servisima, a glazbeni fenomeni poput K-popa najpopularniji su oblici stane glazbe među mlađarijom.

Jasno da je teško muzičare iz tih udaljenih krajeva pridobiti na svjetske turneje, pogotovo u globalne zabiti poput istoka Europe, no čini se kako pripadnici jednog specifičnog žanra nemaju problema s putovanjem do naših krajeva. U pitanju je japanski psihodelični rock čiji su istaknuti predstavnici kao što su primjerice Kikagaku Moyo već posjećivali zagrebačke klubove poput Močvare i Vintage Industriala, otvorivši put i pripremivši plodno tlo za buduće susrete s nekim novim klincima.

Tō Yō u Močvari (foto: Ivan Laić)

Prvi od takvih su Tō Yō, vrlo friški bend iz Zemlje izlazećeg Sunca koji je svoj prvijenac prije manje od godinu dana. Po glazbenom stilu jako su slični svojim iskusnijim sunarodnjacima iz Kikagaku Moyo koje sasvim logično izdvajaju na svom popisu glazbenih nadahnuća. Ono što je manje očekivano, a za naše krajeve posebno intrigantno jest da se na tom popisu među manje od deset imena, uz ona poput Hendrixa i Zeppelina ili pak Ali Farka Touréa, nalazi i ime YU Grupe, što mnogo govori o dosegu jugoslavenskoga proga i značaju ovog benda koji je, eto, uspio doprijeti sve do kraja svijeta i dalekoga Japana gdje će postati uzorom nekim klincima koji će se okupiti desetljećima nakon raspada zemlje iz njihova imena.

Nekad bih volio govoriti da je psihodelija u glazbi mnogo bolja kad se koristi kao začin nego kad je prevladavajući “žanr”, ali Tō Yō, isto kao Kikagaku Moyo, koriste je na zanimljiv način i njihov vas stil lako može zaokupiti hipnotičkim ritmom i atraktivnim zvukom. Izgleda da u japanskom psihodeličnom rocku nema mnogo odstupanja od uvriježenih stilskih i glazbenih obrazaca. Na istoku ništa novo? Možda, ali ako se dobro radi, to i nije prevelik problem. A Tō Yō to rade veoma dobro, pa mi je njihov nastup bio čak i atraktivniji od onog njihovih uzora i prethodnika u istom klubu prije sad već osam godina.

Tō Yō u Močvari (foto: Ivan Laić)

Razlog tome djelomično leži i u činjenici da Tō Yō tešku vintage rock psihodeliju kombinira s materijalom mnogo poletnijega ritma i glazbom koja bi se vrlo lako mogla dopasti svim hipsterima koji odvaljuju na global sounds atrakcije poput Yīn Yīn (ili na našem lokalnom planu Nemanje), uz bitnu razliku da Nizozemci bez problema rasprodaju klub, dočim japanske novopridošlice privuku dvjestotinjak duša. No, naravno, i to je zavidan rezultat za nerazvikani bend koji iza sebe ima tek jedan album od šest pjesama ukupnoga trajanja od trideset minuta.

Ako je bilo dvojbi kako će momci popuniti setlistu s obzirom na tanki obujam postojećeg kataloga, brzo je postalo jasno da se njihovi nastupi uglavnom sastoje od improvizacije i džemova u kojima motivi iz objavljenog materijala počesto znaju poslužiti tek kao osnova za daljnju ad hoc razradu pred publikom. Unatoč minimalnoj komunikaciji s publikom čija se jedina instanca pojavila pri najavi posljednje pjesme redovnoga dijela, bend je lako pridobio okupljene egzotičnim stilom. Japanska psych-rock invazija tako ima otvorena vrata za svoj nastavak na Balkanu, jedino bi bilo dobrodošlo malo više stilske raznolikosti između pripadnika te scene nego što smo je dosad imali priliku doživjeti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X