Tom Jones: Najvažnije pravilo čuvanja glasa je da ga koristite

Iza njega je preko sto milijuna prodanih nosača zvuka, zbog veliko doprinosa glazbi britanska kraljica mu je dodijelima i titulu ‘Sir’, a u svojoj 77. godini života ne pomišlja na mirovinu, već je na svjetskoj turneji. Veliki Tom Jones tako će u srijedu 2. kolovoza nastupiti na najljepšoj open air pozornici u drevnoj Areni u Puli, a tim povodom je odgovorio i na neka pitanja koja smo mu uputili.

  •  
  •  
Tom Jones (Foto: Promo)

Vaša karijera se proteže na šest decenija, kako bi je saželi i po čemu bi željeli da bude upamćena?

Tom Jones: Mislim da sam dovoljno sretan što mogu reći da sam bio dio najranijih dana kad se pojavio rock and rolla u 1960-ima. To su bili fantastični dani i fantastično vrijeme i više se nikad neće nešto slično ponoviti. Mislim da sam se probio na scenu jer su moj glas i način pjevanja jedinstveni. Također sam oduvijek volio šarolikost glazbenih stilova, tako da je puno slušatelja moglo pronaći sebe u pjesmama koje sam izvodio. Održati se sve te godine je ustvari bilo najteže. Tu si konstantno pred novim izazovima u nadi da će se ljudima to svidjeti i da će im to što pjevač biti dovoljno interesantno.

Nakon velikog povratka na top liste popularne glazbe albumom “Reload”, deset godina kasnije ste uzeli sasvim drugačiji pristup kad vam je Ethan Jones producirao tri albuma koji su bili hvaljeni od kritike. Bi li se mogla povući paralela prema onome što je su učinili Johnny Cash i Rick Rubin u “American” fazi?

Tom Jones: Ne, nimalo. Kao prvo, izvođenje tih pjesama zahtijeva puno fizičke snage i izdržljivosti, posebice da bi ih se otpjevalo na pozornici. Pored toga što se neke od tema pjesama dotiču zrelosti i starosti, to nimalo ne znači da se spremam za povlačenje sa scene. Moji koncerti traju gotovo dva sata i vokalno su zahtjevni, a to je i dalje nešto što mi pruža veliku radost u životu.

Na tim posljednjim albumima ste u području tradicije gospela, bluesa i country glazbe, što nije glazba koja prva padne na pamet kad se spomene vaše ime. Zbog čega ste se odlučili na takav pristup, iako, kako ste rekli, kombiniranje stilova za vas ne predstavlja ništa novo?

Tom Jones: Aranžmani iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća su drugačiji i to je vjerojatno ono što čujete, ali oduvijek sam izvlačio materijal iz tih žanrova, to je dio mene kao pjevača.

Tom Jones (Foto: Promo)
Tom Jones (Foto: Promo)

Na tim albumima su i obrade autora kako što su Bob Dylan, Tom Waits i Leonard Cohen. Je li to i glazba koju općenito volite slušati, ili pratite i nova imena na sceni? Postoji li netko od mlađe generacije tko je privukao vašu pažnju?

Tom Jones: Pjesme spomenutih autora izvodim jer mi pristaju i po dobi i po iskustvu. Sumnjam da bih bio u stanju iskreno izvoditi te pjesme u ranijim fazama svoje karijere. Mislim da je važno izvoditi ono što vam i po godinama pristaje, ono s čim možete kao pjevač saživjeti i time kvalitetno interpetirati. Što se tiče novih imena, jako puno novih talenata je na sceni, ali s druge strane i sama vremena koliko su izazovna, toliko su teška za njih. Nije samo teško probiti se, već i kasnije uspjeti živjeti kao glazbenik.

Vaš posljednji album “Long Lost Suitcase” ujedno je i soundtrack vašoj autobiografiji “Over the Top and Back”. Što vas je nagnalo da ispišete priču svog života?

Tom Jones: Nije bila moja ideja, već izdavača koji mi je uputio prijedlog. U tom trenutku sam pomislio da je dobro vrijeme da se to učini jer mislim da imam dovoljno zanimljivih priča za ispričati ne samo o sebi, već i kao svjedok jednog vremena.

Tom Jones (Foto: Promo)
Tom Jones (Foto: Promo)

Još uvijek ste vlasnik jednog od najmoćnijih glasova na sceni općenito. Kako ga čuvate i održavate?

Tom Jones: Najvažnije pravilo čuvanja jest da ga koristim. Također ne uzimam dugačke odmore i pauze. Glas je mišić i on mora biti korišten kako bi ostao čvrst i u dobroj kondiciji. Također se trudim piti dovoljno tekućine jer suhoća glasnica zna izazvati probleme.

Imate li planove za novi materijal i u kojem smjeru bi se sve trebalo kretati?

Tom Jones: Imamo nekoliko ideja na kojima radimo i koje razrađujemo, ali nešto više od toga ne mogu reći u ovom trenutku.

Za par dana ćete nastupiti u predivnoj Pulskoj areni, što nam pripremate?

Tom Jones: Čut ćete izabrane pjesme iz najzanimljivijih perioda moje karijere. Povest ću vas na putovanje kroz razne emotivne ugođaje i odlično ćete se provesti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X