Tomislav Vučetić – Vučko: U Britaniji scenu guše cover i tribute bendovi, publika igra na sigurno ali mi se ne damo i ustrajni smo

Oni stariji sjećaju se Tomislava Vučetića – Vučka kao pjevača i basista heavy metal grupe Anesthesia. Godine 2014. seli u Englesku i 2017. upoznaje Anthonyja Collinsa s kojim osniva prog rock/metal duo More Human Than Human, čija glazba je nadahnuta znanstvenom fantastikom, a ponajviše filmom ‘Blade Runner’. More Human Than Human po prvi put dolazi ovaj tjedan u Hrvatsku na mini turneju koja započinje u četvrtak 3. listopada u zagrebačkom Hard Placeu, dan kasnije nastupaju u Zaboku u Regeneratoru, a mini turneju zaokružuju koncertom u River pubu u Rijeci 5. listopada.

More Human Than Human (Foto: Lo/Promo)

Kad ti se počela vrzmati ideja o bendu u Velikoj Britaniji? Jesi li mislio po dolasku da više nećeš svirati u bendu, posebno onom autorskog karaktera?

Tomislav Vučetić: Trebalo mi je otprilike godinu dana da se priviknem na novi život na otoku i da shvatim da mi zapravo jako fali bavljenje glazbom. U slijedećih par mjeseci sam dobio dvije ponude da se pridružim cover bendovima ali nisam na to pristao jer sam znao da me sviranje isključivo tuđih pjesama ne bi ispunjavalo kao sviranje autorskih. Nadao sam se da ću naći nekoga tko će mi se pridružiti u avanturi zvanoj two piece band. Oduvijek sam volio Disciplinu Kičme i njihov jedinstven zvuk, ali se nikad nisam usudio probati oformiti bend tog tipa jer sam mislio da je to preveliki zalogaj za mene kao autora i glazbenika. Na gostujućem terenu gdje me nitko ne poznaje i na valovima pozitive jer smo se snašli na otoku odlučio sam se upustiti i u tu glazbenu avanturu.

Kako si se upoznao s Anthonyjem?

Tomislav Vučetić: Kao i svaka druga moderna veza i naša je počela online. U jednom trenutku sam dao oglas na par specijaliziranih web stranica gdje bendovi traže nove članove i glazbenici traže bendove da im se priključe. U oglasu sam naveo da tražim bubnjara za povremene probe da ne preplašim potencijalne kandidate time da želim formirati two piece bend. Tony se javio na oglas i nakon jedne probe smo obojica zaključili da to sve skupa ima smisla i potencijala.

Oduvijek sam volio Disciplinu Kičme i njihov jedinstven zvuk, ali se nikad nisam usudio probati oformiti bend tog tipa jer sam mislio da je to preveliki zalogaj za mene kao autora i glazbenika.

Kako ste kliknuli i kako je nastao More Human Than Human?

Tomislav Vučetić: Bend je nastao u toku te prve probe gdje smo u nedostatku vlastitog materijala odsvirali par obrada i kako nam obojici nije falila električna gitara u toj zvučnoj slici odlučili smo da ćemo biti tvrdoglavi i ostati dvojac. Na jednu od slijedećih proba Tony je donio svoj Roland sampler pad da njime probamo još malo više obogatiti zvuk benda synth dionicama i ostalim zvukovima i tu se rodio zvuk benda koji smo zabilježili na albumu prvijencu “Re-Evolution”. Kliknuli smo vrlo brzo kao ljudi i kao glazbenici i stalno imam osjećaj da se zapravo znamo sto godina.

More Human Than Human – Re-Evolution

Kako ste se odlučili za ime i zašto MHTH?

Tomislav Vučetić: Obojica smo veliki fanovi znanstvene fantastike i kod odabira imena nam je pomogla obostrana opčinjenost kultnim filmom “Blade Runner”. Moto korporacije Tyrel iz istoimenog filma – More Human Than Human – nam se učinio kao logičan odabir. Specifičan synth zvuk i atmosferu iz Vangelisovih skladbi u filmu probali smo utkati kroz većinu pjesama na albumu. Na CD-u se između devet autorskih skladbi nalazi i pet Tonyjevih synth minijatura koje su zapravo homage Vangelisovom liku i djelu.

Koliko dugo ste radili na autorskom materijalu?

Tomislav Vučetić: Na materijalu smo radili oko godinu i pol. Imali smo dvije duže pauze jer je Tony u prve dvije godine postojanja benda uspio slomiti nogu i nakon par mjeseci i ruku pa nas je to malo usporilo u stvaranju i poliranju pjesama.

More Human Than Human (Foto: Lo/Promo)

Koja je poruka „Re-Evolutiona“?

Tomislav Vučetić: Obojica vjerujemo u nezaobilazan krah tehnologije u borbi sa prirodom koja na duge staze uvijek pobjeđuje. Tome bih još dodao vječnu i nepresušnu ljudsku glupost, konzumerizam i nestanak iskrene ljubavi. Sve oko nas se urušava, a mi slavimo napredak demokracije i tehnologije. Previše prava, a premalo obaveza će nas gurnuti preko ruba.

Obzirom na hrvatsko iskustvo s Anesthesiom, kakva je praksa u Velikoj Britaniji kad je u pitanju snimanje i objavljivanje materijala?

Tomislav Vučetić: Nismo htjeli čekati da se netko možda pojavi i ponudi objaviti naš materijal pa smo u vlastitoj DIY produkciji izdali CD i objavili album na svim glazbenim platformama kao i većina drugih bendova. Troškove snimanja pokrivamo prodajom CD-a i majica na koncertima. Anesthesia je imala tu sreću da smo poznavali prave ljude na pravim mjestima i nakon pet godina postojanja benda T.R.I.P. Records kao podetiketa Croatia Recordsa nam je financirala snimanje i izdavanje dva albuma. Ovdje na otoku ima nevjerojatan broj vrlo dobrih koncertno aktivnih bendova, a samo par ih na kraju dobije priliku od strane velikih izdavača i promotora.

More Human Than Human (Foto: Lo/Promo)

Koliko ste dosad koncerata odsvirali po Velikoj Britaniji?

Tomislav Vučetić: Od početka ove godine smo odsvirali oko 35 koncerata kako bi promovirali svoj novi materijal. Scenu guše cover i tribute bendovi. Autorski bendovi se moraju dobro potruditi da privuku publiku na koncerte dok cover i tribute bendovi pune klubove. Publika igra na sigurno ali mi se ne damo i ustrajni smo.

Prije si jedva čekao da s hrvatskim bendom ideš svirati na zapad, a sad s engleskim bendom jedva čekaš doći svirati u Hrvatsku. Kako to objašnjavaš?

Tomislav Vučetić: To je veliki dio života svih glazbenika. Želiš se predstaviti što većem broju ljudi. U našem slučaju mi se želimo predstaviti hrvatskoj publici. Vrlo brzo shvatiš da nailaziš na iste prepreke kao i recimo hrvatski bendovi koji žele svirati u Engleskoj. U relativno kratkom roku smo ipak uspjeli dogovoriti tri datuma tako da ćemo ovaj tjedan svirati u Zagrebu, Zaboku i Rijeci. Pozivam sve da dođu na jedan od ta tri koncerta jer imamo tri izvorna lokalna benda (The Plagijators, Inciter i Epicentar) kao predgrupe, a mi smo željni dokazati se u punoj formi. Re-Evolution!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X