Truth ≠ Tribe na ‘Žarištu’ u Klubu Kontesa – vrijeme je za ulazak u studio

Zagrebački alt-jazz rock fusion bend nastupio je sinoć u sklopu programa ‘Žarište’ u Klubu Kazališta Komedija – Kontesa.

Truth ≠ Tribe na Žarištu (foto: Marina Uzelac)

Nakon svibanjskog otvaranja s tri koncertne večeri u Klubu Kazališta Komedija – Kontesa, program „Žarišta“ posvećen modernim domaćim autorskim glazbenim stvaraocima nastavio se i u lipnju uz sinoćnji nastup grupe Truth ≠ Tribe u kojoj muziciraju Mak Murtić na saksofonu i flauti, Nenad Sinkauz na gitari, Nenad Kovačić na udaraljkama i Jurica Rukljić na električnoj tubi.

Razlog zašto je ovog puta koncert održan u četvrtak, a ne u petak, može se potražiti ne samo u činjenici da je lipanj ove sezone doslovce pun k’o šipak s koncertnim događanjima, već i u tome što danas počinje i Europsko nogometno prvenstvo, a time dakako i groznica koja ga prati. Sinoćnja posjećenost nije bila kao na koncertu Kozmodruma kojim je zatvoren svibanjski niz, no dobrog raspoloženja nije nedostajalo u publici, kao ni na pozornici gdje je sve izgledalo pomalo kao generalna proba pred eventualni ulazak u studio.

Truth ≠ Tribe na Žarištu (foto: Marina Uzelac)

Naime, prošlo je pet godina od objave prvijenca „Distances“ i bend je sada doista zreo za novo studijsko poglavlje. Posljednji put smo  Truth ≠ Tribe pratili prošle godine u Petom kupeu kada je sastav nastupio u proširenom izdanju s pjevačicom Majom Rivić i trombonistom Lukom Žužićem i kad su se dobrano nazirale promjene u zvuku obzirom da se gitarist Nenad Sinkauz (koji je tijekom perioda korone došao na mjesto Luke Čapete) i više nego dobro udomaćio, te unio ribotovske i albinijevske sonične vizure. Sinoć je pak to sve otišlo korak dalje u izričaju benda koji je odlučio predstaviti dobar dio novog materijala u kojem itekako ima i Sinkauzovog autorstva.

„Zar ćemo svirati ono moje?“, pitao Nenad Maka pred nastup, vjerojatno očekujući neki „nije još vrijeme“ odgovor, no Murtić ga je iznenadio i rekao: „O da, itekako. I još puno toga“. Tog „i još puno toga“ zvučnog putovanja koje je uslijedilo te večeri se ne bi posramio niti jedan jazz klub u nekoj svjetskoj metropoli, a prvi dojam je da novi materijal prilično odskače od onog što se može čuti na „Distances“, ali i na live albumu koji je kvartet izbacio nesretne 2020. godine kao svojevrsnu kompenzaciju za period kad se u klubove nije moglo kročiti.

Truth ≠ Tribe na Žarištu (foto: Marina Uzelac)

Ambijentalnost i impro komunikacija visokog intenziteta u sporijem tempu kao da su nove odlike ovog alt-jazz rock fusion benda, pa mi se činilo da i Jurica Rukljić više uživa u izvedbi, jer uvijek mi je on u glavi kao čovjek-mašina koji preko usnika svoje tube pumpa ritam ne bi li dokazao da nema tog basiste kojeg on ne može zamijeniti. Inspirativni su ti momenti bili za svakog člana – komuniciralo se glazbom, zadirkivalo i istraživalo. Išlo se u krajolike koji ne duguju toliko zvuku Balkana (kao što je to prije bio slučaj) i time bilo primjetno da Truth ≠ Tribe u ovoj fazi nemaju namjeru sebe pretjerano vezati za podneblje koliko s druge strane žele da ih sama glazba odvede negdje gdje dosad nisu bili.

Dakako „Distances“ tour de force od dobrih 10-15 minuta bio je ostavljen za finale nastupa, no i on se doimao pomalo kontrastnim u odnosu na minucioznu ambijentalnost novog zvučnog poglavlja, koje će, vjerujem, ubrzo biti i diskografski zabilježeno. Dakle, Truth ≠ Tribe osim što su dokazano dobri kad treba šibati ritam, izvrsno funkcioniraju i kad donesu otmjenu galantnost ambijentalnog poigravanja. Vrijeme je za ulazak u studio, momci.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X