Truth ≠ Tribe u KSET-u – još jedan dragulj instrumentalne scene koji je nakrcao klub

Čini se da je hrvatska alternativna glazbena scena zaista blagoslovljena instrumentalnim draguljima. Tu postavku su u petak potvrdili zagrebački Truth ≠ Tribe prilikom promocije nedavno objavljenog albuma prvijenca ‘Distances’ pred dupkom punim KSET-om.

Truth ≠ Tribe u KSET-u (Foto: Fotosekcija KSET-a)

Nakon još uvijek svježeg instrumentalnog istupa Luke Šipetića i njegovog aliasa nemanja koji je u alternativnim avenijama podigao zavidnu količinu prašine svojim „Tarot Funkom“, spotlight je pripao još svježijem projektu koji zalazi daleko izvan svih mogućih glazbenih okvira. Još jedan je to odraz takozvane „sigurnosti“ koju pruža ova novo-novovalna scena koja se kod nas skuhala u proteklom desetljeću.

Vedro-mračni zagrebački ansambl Truth ≠ Tribe čine Mak Murtić (sax, sopila, flauta, klarinet), predvodnik grupe Antenat Nenad Kovačić (perkusije), Luka Čapeta (gitara) i Jurica Rukljić (tuba) koji je zvučno zapečatio bend spojem puhačkog instrumenta i elektroničkih efekata. Čarolija koju ostavljaju iza sebe inspirirana je tematikom slavenskog podrijetla i brojnih migracija kroz povijest, a ona je kao takva personificirana u obliku albuma koji spaja segmente jazz harmonije na puhačkim instrumentima, etno ritmove na bubnju i drugim perkusijama, kao i psihodelični gitarski izričaj.

Truth ≠ Tribe u KSET-u (Foto: Fotosekcija KSET-a)

Što se samog koncerta tiče, nezaobilazan je ulazak vedrine u srca publike koja je netom bila izložena naprosto užasnim vremenskim uvjetima, što se dalo vidjeti iz konstantnih plesnih koraka u prvim (ali i u srednjim) redovima. Koncept koji nalaže izostanak teksta u glazbenom stvaralaštvu autore uvijek stavlja na kušnju – ako na kreaciju gledamo kao na izljev, odnosno prijenos emotivnog stanja umjetnika na publiku. „Distances“ je uspio dočarati slikarsko platno na kojem nema mjesta živahnim bojama ubacivši vedre glazbene sekvence koje služe kao putokaz prema nadi, izlazu iz bezizlaznosti, kao i novim načinima percepcije svijeta.

Truth ≠ Tribe u KSET-u (Foto: Fotosekcija KSET-a)

Čisto kao mala digresija – umjetnost u današnjem svijetu pada u stanje beskrajne dehumanizacije od strane društva koje se vrti oko generiranja profita, kvantiteta je postala znatno bitniji faktor od kvalitete (come to think of it – pojam kvalitete se generalno izgubio u moždanom leksikonu). Zbog svega navedenog bendove poput Truth ≠ Tribe, nemanje i Moskau (koji su promovirali svoj novi još uvijek neobjavljeni album „Love Supreme“ u KSET-u dan ranije) percipiram kao neku vrstu nacionalnog parka kojeg pod svaku cijenu treba očuvati.

Nadalje, s obzirom na to da moram, naprosto moram biti cinik kad su u pitanju glazbeni noviteti – nisam bio siguran hoće li bend moći uživo prenijeti energiju s kojom raspolaže album, ali usprkos mojoj besmislenoj prgavosti – KSET je energiju koju su sa stagea odašiljali Truth ≠ Tribe objeručke prihvatio, ali ju je u neku ruku i nadogradio svojim beskrajnim oduševljenjem. Bend je, u svakom slučaju, položio prvi „ozbiljan“ ispit sa još većim uspjehom od onog odličnog.

Truth ≠ Tribe u KSET-u (Foto: Fotosekcija KSET-a)

Biti će zaista zanimljivo vidjeti gdje će ih vode kreativnosti odnijeti, ali gdje god to bilo –određena (u konačnici i poželjna) doza originalnosti zasigurno će odigrati temeljnu ulogu u daljnjem definiranju ovog nadasve zanimljivog i obećavajućeg glazbenog pothvata.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X