Truth ≠ Tribe u Laubi – žanrovski nesvrstani

U sklopu umjetničkog sajma ‘Nesvrstani’ Truth ≠ Tribe su Zagrebu otkrili novu postavu sa Nenadom Sinkauzom koja obećava lansirati ovaj bend među najuzbudljivije aktere današnje off scene.

Truth ≠ Tribe u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)

U zagrebačkoj Laubi zaključno s današnjim danom treću godinu zaredom održava se Boutique Art Fair “Nesvrstani” u sklopu kojega u prostoru galerije možete vidjeti – i kupiti – radove više od 120 umjetnika iz dvanaest galerija koje predstavljaju svoje selekcije na ovom umjetničkom sajmu. Kao i u dosadašnjim izdanjima “Nesvrstanih”, izložbeni program je popraćen i koncertnim događanjima, a ovogodišnji izbor izvođača pao je na grupe Mangroove u petak, te Truth ≠ Tribe u subotu.

Budući da se glazbeni dio programa održava u dvorištu kuće za ljude i umjetnost, organizatori su oba dana muku mučili s vremenskom prognozom; lipanj je poznat po hirovitom raspolaganju padalinama, a pogotovo upravo ovih datuma kad se obilježava Dan antifašističke borbe, što zna valjda svatko tko je ikad kupovao ulaznicu za INmusic festival. No, sinoć su se oblaci smilovali dovoljno dugo da se koncert održi prema planu, a popustili su tek nakon njegovog završetka. Ipak fantomska prijetnja ljetnog pljuska bila je glavnom temom obraćanja s pozornice za koje je bio zadužen Mak Murtić, frontmen postžanrovske brigade Truth ≠ Tribe, ili za one koji se svrstavaju s druge strane hladnoratne razdjelnice, Правда ≠ Племя.

Truth ≠ Tribe u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)

Sam izbor Murtićevog sastava za sviranje na umjetničkom sajmu nameće se kao logičan, budući da je Mak potomak jednog od naših najcjenjenijih slikara, Ede Murtića, ali Truth ≠ Tribe upravo i svojom svirkom opravdava taj izbor jer njihova žanrovska neopterećenost (da ne kažem nesvrstanost), eksperimentiranje zvučnim valovima i gotovo apstraktnim ritmovima uzdižu ovaj sastav iznad mnogih drugih aktera na sceni, a njihovu glazbu čine jednom od trenutno najuzbudljivijih proizvoda zagrebačke off-liste. Navedeno su lani dokazali albumom “Distances” koji je neupitno kvalitetom pripadao među najbolja domaća izdanja godine, a zatim su to i dodatno potvrdili ovogodišnjom live albumom snimljenim na lanjskom nastupu u sklopu programa Vinyl Factory.

Truth ≠ Tribe u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)

Bend, uz Murtića, čine frontmen Antenata i fantastični perkusionist Nenad Kovačić te Jurica Rukljić na električnoj tubi, a njihov instrumentarij u kombinaciji s Makovim saksofonom automatski privlači određene asocijacije na zvuk kakav stvaraju primjerice jedni Sons of Kemet londonskog džezera Shabake Hutchingsa koji u posljednje vrijeme postaje jednom od ključnih figura londonske scene, na kojoj je i sam Murtić širio vlastite vidike. No, ono što su karipski ritmovi u temeljima glazbe Kemeta, za Truth ≠ Tribe to su nama geografski bliže mjere i tonaliteti blakana. Posljednji član kvarteta dosad je bio gitarist Luka Čapeta, no on je bend napustio krajem prošle godine, a njegovo je mjesto sinoć u zagrebačkoj premijeri popunio fenomenalni skladatelj i virtuoz gitarskih efekata Nenad Sinkauz koji je početkom stoljeća lomio led okoštale scene izvrsnim projektom East Rodeo.

Truth ≠ Tribe u Laubi (Foto: Zoran Stajčić)

Sinkauz se izvrsno uklopio svojim eksperimentalnim zvukom u okvire Truth ≠ Tribea i već je na sinoćnjem relativno kratkom nastupu postalo jasno da će ova suradnja u skoroj budućnosti kad autorska kemija između članova zabljesne u punoj snazi podići kvalitetu ovog jedinstvenog projekta na novu razinu. Truth ≠ Tribe možda ne djeluje jednako ambiciozno kao drugi Murtićev poznati projekt, mnogoljudni orkestar Mimika, ali upravo u autorskoj kombinatorici i zvučnom izričaju čini se kako bi ubrzo mogli postati nezaobilaznom točkom not-only-jazz kretanja na domaćoj sceni.

Za kraj treba pohvaliti i solidnu posjećenost sinoćnjeg nastupa. Kako je broj novozaraženih još jednom u porastu, nije loše u ovom razdoblju posjetiti čim više koncerta u slučaju da se mjere ponovno zaoštre, pa opet budemo prisiljeni svirke pratiti isključivo putem interneta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X