tUnE-yArDs i UN-ova agenda ’50-50 do 2030.’

Već se 105 godina pokušava skrenuti pozornost na položaj žena u društvu, na njihovu neravnopravnost i sustavno zatiranje ženskog glasa i ženskih prava kroz dugu povijest čovječanstva.

Merrill Garbus iz tUnE-yArDs (Foto: Wikipedia)
Merrill Garbus iz tUnE-yArDs (Foto: Wikipedia)

UN-ova agenda pod nazivom “50-50 do 2030.” kampanja je kojom se želi postići totalna ravnopravnost spolova u sljedećih 15 godina. Poduprlo ju je više od 40 zemalja svijeta svjesnih da borba za društvenu ravnopravnost još ni približno nije gotova, sve dok je potplaćenosti, zlostavljanja, ekonomske ovisnosti i nejednakosti žena u društvenom životu čak i onih zemalja koje su deklarativno civilizirane.

Svoj je doprinos ovoj globalnoj akciji izjednačavanja rodnih prava dao i Google koji je ovogodišnji praznik obilježio u akciji “One day I will…”. Tako je čak 337 žena i djevojaka iz 13 zemalja zamoljeno da dovrše rečenicu “Jednoga ću dana…”, a rezultat akcije kompilacija je njihovih želja u videu za Google Doodle. Originalnu glazbu kojom su popraćeni odgovori sudionica napravila je također žena, aktivistica, vokalistica art-pop sastava tUnE-yArDs, Merrill Garbus.

Kako zvuče ženske želje, težnje i snovi umotani u Garbusinu muziku, možete poslušati ovdje:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ztMIb6nEeyg[/youtube]

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X