‘Turbina – turbo tribina’ u Močvari s Aleksandrom Stankovićem

U Močvari se u četvrtak 8. prosinca tijekom trajanja Human Rights Film Festivala održava ‘Turbina – turbo tribina’ na kojoj će gosti Aleksandar Stanković, Kruno Lokotar i Ivan Ramljak (kao svjedoci nemilog događaja napada skinheadsa na Močvaru prije deset godina) te Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije raspravljati na temu ‘Deset godina kasnije: što se promijenilo’.

Turbina - turbo tribina

29. listopada 2001. godine tijekom projekcije filmova “Posljednja jugoslavenska reprezentacija” i “Kao da nam je lopta pala na glavu” u sklopu regularnih Močvarinih filmskih večeri, tridesetak naoružanih naci-skinheada uletjelo je među gledatelje udarajući koga su stigli. U petominutnom blitzkriegu uništena je tehnička oprema, rastrgano platno, polomljen inventar kluba, izudarani posjetitelji i osoblje kluba, oštećeni parkirani automobili.

Policija je došla tek nakon desetak minuta kada su se napadači razbježali. Ovaj jezivi napad bio je medijski najpopraćeniji od svih “akcija” koje su tih godina bile uobičajene po cijelom Zagrebu kada si je grupica nacionalistički zaluđenih klinaca uzela za pravo da u ime viših interesa terorizira sve one koji izgledaju i razmišljaju drugačije od njih. Prešutnu podršku u njihovim krvavim pohodima svojim nedjelovanjem im je pružala policija, a svojom huškačkom retorikom čitava niska desno orijentiranih političara i “novinara”.

Ova tribina nema namjeru kukati i prikazivati Močvaru kao žrtvu i mučenika tih vremena, već nam je namjera s gostima, od kojih su mnogi neposredni svjedoci te krvave večeri, napraviti reviziju proteklih deset godina i vidjeti koje stvari su se u našem društvu izmijenile od tada: koje kazne su dobili napadači (ako su ih uopće dobili), koje posljedice su ostale na žrtvama, što se dogodilo s agresivnim ultradesnim skupinama, koje obličje danas ima nasilje među subkulturama. Dođite, pitajte, sudjelujte u razgovoru i pogledajte bezazleni dokumentarni film o Milku Đurovskom koji je navodno bio motiv napada!

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X