U 74. godini preminuo Hardy Fox, suosnivač i kreativna sila The Residentsa

Frontmen i vođa utjecajnog avangardnog kolektiva imao je dugu povijest borbe s rakom mozga.

  • 28
    Shares
Hardy Fox (izvor: YouTube)

Od raka mozga, u 74. godini, preminuo je Hardy Fox, dugogodišnji vođa i kreativno gorivo umjetničkog kolektiva The Residents. Vijest je, u ranim jutarnjim satima, objavljena na Hardyevoj osobnoj web stranici da bi ju nekoliko sati poslije potvrdila i obavijest na stranicama The Residentsa.

“Kao producent, inženjer i suradnik grupe na većini materijala, Foxov utjecaj na The Residentse bio je neizbrisiv; bez obzira na formalnu glazbenu obuku, njegova muzikalnost ipak je bila jedinstvena, visoko rafinirana i plodna. Blagoslovljen vitalnim osjećajem za estetiku, prezicnog uha i izvanredne ljubavi za apsurdom, Hardyovo nasmiješeno lice bilo je stalni izvor radosti onima oko sebe. Nedostajati će nam “, napisao je kolektiv.

Podsjećamo, The Residentsi djelovali anonimno od nastanka grupe 1969. godine. Fox se, zbog umirovljenja, razišao s bendom 2015. pa se konskeventno otkrio i kao glavni skladatelj i suosnivač benda. Pod Foxovim vodstvom The Residentsi su izdali više od 60 ploča, od avangardnih dekonstrukcija popularne glazbe i nadrealističkih konceptualnih djela do pristupačnijih komercijalnih izdanja.

Osim rada s The Residentsima, Fox je, kao solo umjetnik, snimao pod različitim pseudonimima, između ostalih, i Charles Bobuck, Combo de Mechanico, Sonido de la Noche, Chuck i TAR.

 

  • 28
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X