u 96. godini preminuo Stan Lee, stvoritelj Marvelovog univerzuma

Preminula je jedna od najvažnijih ličnosti u povijesti crtanog stripa

  • 24
    Shares
Stan Lee (izvor: Wikipedia)

Stan Lee, sukreator Marvel Comicsa, do jučer živuća legenda u individualnoj i kolektivnoj svijesti svih ljubitelja stripova, preminula je u 95. godini. Tužne vijesti prvi su potvrdili Leejevi obiteljski odvjetnici, izvještava TMZ.

U nastavku navode da su ambulantna kola Leeja skupila već u rano jutro kako bi ga hitno prebacili u bolnicu Cedars-Sinai Medical Centre gdje je, naposljetku, i preminuo. Čitavi svijet, svi fanovi, oni poznati, slavni i anonimni danas se opraštaju od generatora jednih od najvećih stripovskih junaka svih vremena. Službene stranice Marvel Comicsa obojane su Leejevim slikama, citatima i crtežima.

“Moj je otac volio sve svoje fanove, bio je najveći, najpristojniji čovjek koji je postojao”, javila se TMZ-u njegova kćerka J.C. Lee.

Na službenim stranicama Marvel Entertainmenta stoji Leejev citat uz prigodnu fotografiju: “Znao sam se osjećati posramljeno jer, naposljetku, ja sam tek crtač stripova, a postoje ljudi koji su doktori ili grade mostove. No onda sam počeo shvaćati: zabava je jedna od najvažnijih instanci u ljudskom postojanju. Bez toga, svi smo nepovratno izgubljeni. Ako si sposoban da zabavljaš, zasigurno radiš pravu stvar.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

I owe it all to you,,, Rest In Peace Stan… #MCU #Excelsior #legend #rip #stanlee #TeamStark

Objavu dijeli Robert Downey Jr. (@robertdowneyjr)

Leejevo se zdravstveno stanje drastično pogoršalo u posljednjih nekoliko mjeseci. Podsjećamo, još je u veljači Lee objavio video u kojem otvoreno govori o svojoj borbi s pneumonijom izvazvanoj različitim bakterijskim infekcijama. Prošle mu je godine preminula i žena Joan s kojom je bio preko šest desetljeća. Preminula je u 94. godini od moždanog udara.

Stan Lee osnovao je Marvel Comics zajedno sa svojim suradnikom Jackom Kirbyem 1961. Kompanija se postepeno razvila od prethodnog crtačkog kolektiva Timely Comics gdje je, 1939. godine, Stan Lee i započeo svoju karijeru.

Direktno je i sudirektno zaslužan za stvaranje niske mitskih stripovskih heroja uključujući Spider-Mana, Hulka, Thora, Iron Mana, Daredevila, Doctor Strange i protagonista X-Mena. Svoju ključnu rolu glavnog urednika, glavnog izdavača i predsjednika Marvel Comicsa zadržao je do samog kraja svojeg života.

  • 24
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X