U Britaniji nastavljen pad prodaje albuma – optuženi vlast i pirati

Adele je definitivna prošlogodišnja pobjednica u prodaji albuma na domaćem britanskom tržištu. Prodaja digitalnih albuma narasla je za čak 24 posto, no ni to nije bilo dovoljno da se zaustavi pad prodaje nosača zvuka u Velikoj Britaniji.

Adele ’21’

Prodaja glazbenih albuma u digitalnom obliku raste, ali ne dovoljno brzo kako bi osigurala rast prodaje albuma općenito, tvrdi se u godišnjem izvješću BPI vezano za britansko tržište. Kod nas još uvijek ne postoji taj običaj, da se sa sličnim izvješćima nadležnih tijela izlazi s brojevima na kraju godine, a kad se malo bolje razmisli, čini se da je problem i pobrojati koliko toga je prodano u desetak dućana kako bi se nakon više od dvadeset godina postojanja ove zemlje mogla napraviti koliko-toliko pouzdana nacionalna tjedna lista prodanih nosača zvuka.

Uglavnom, glazbena industrija je u prošloj godini na teritoriju Velike Britanije prodala 26,6 milijuna digitalnih albuma što je rast od 24 posto u odnosu na prethodnu 2010. godinu. Prodaja albuma na CD-ima pala je za 13 posto, odnosno prodano je 86,2 milijuna nosača zvuka. U zajedničkom zbroju to je još uvijek za 6 posto manje prodanih albuma u odnosu na 2010. čime se nastavlja pad prodaje nosača zvuka iz godine u godinu.BPI za to optužuje britansku vlast jer predugo i neučinkovito rješava problem digitalnog piratstva.

U 2007. u Velikoj Britaniji je svega 6,2 milijuna albuma kupljeno u digitalnom izdanju, dok je danas taj broj premašen skoro četiri puta. Kupci i dalje pokazuju da im je draže posjedovanje fizičkog primjerka albuma jer se CD-i prodaju tri puta više nego digitalni albumi. Službenih brojeva o tome koliki je udio piratske razmjene albuma nema.

„Dok ostale zemlje poduzimaju pozitivne korake u borbi protiv piratstva, pogotovo američki tehnološki giganti, naša vlada još uvijek djeluje presporo“, izjavio je Geoff Taylor, šef BPI za BBC, koji je dodao kako je primjerice Njemačka upravo zbog toga prestigla Veliku Britaniju u legalnom konzumiranju glazbe, te je upozorio kako će se negativni trend nastaviti i u 2012. ako ne budu poduzete odgovarajuće mjere u zaštiti prava.

Deset najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji 2011. godine:

1. 21 – Adele

2. Christmas – Michael Buble

3. Doo-Wops & Hooligans – Bruno Mars

4. 19 – Adele

5. Mylo Xylo – Coldplay

6. Loud – Rihanna

7. Born This Way – Lady Gaga

8. Who You Are – Jessie J

9. + – Ed Sheeran

10. Talk That Talk – Rihanna

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X