U Grčkoj policija provodila racije u kinima i izbacivala maloljetnike s projekcija ‘Jokera’

Policija je u nedjelju izvršila raciju u kinu u centru Atene, jer su maloljetnici gledali film ‘Joker’. Cilj policijske akcije bio je uklanjanje maloljetnika iz kina, ali i njihovih roditelja u slučaju da su bili u pratnji djeci.

‘Joker’

Prema izjavama očevidaca, najmanje deset policajaca u uniformi pretreslo je kino AELLO na aveniji Patision u atenskom okrugu Kypseli.

Očevici su nadalje izvijestili da je došlo do napetosti kada su policajci izvodili maloljetnike, a neke od njih su čak i preplašili. Navodno su maloljetnici bili mlađi od 15 godina. Policijska racija navodno je uslijedila nakon telefonskog poziva nekih zaposlenika grčkog Ministarstva kulture koji su bili prisutni u kinu.

Vijest o neviđenoj akciji isprva se proširila društvenim mrežama gdje je objavljeno da je u kino bilo upućeno 20 naoružanih policajaca. Nevjerojatni incident kasnije je potvrdila grčka policija.

Lokalna policijska stanica potvrdila je da netko zatražio raciju. Međutim, policija je pokušala to ublažiti govoreći da su samo dva policajca otišla u AELLO.  Rečeno je da su poslali automobil s dva policajca i da pritvora nakon toga nije bilo.

Također su službenici iz policijske uprave potvrdili incident na web stranici lifo.gr. Časnici su rekli da je racija uslijedila nakon što su je zatražili djelatnici Ministarstva kulture.

Prema istim izvorima, dan prije, u subotu je u kinu u tržnom centru Maroussi također je došlo do policijske racije, a osoba zadužena za kino pritvorena je zbog prisustva maloljetnika. U oba slučaja “dvije su različite žene zvale policiju”, rekao je visoki dužnosnik državnoj novinskoj agenciji AMNA. Žene, koje su to učinile, čekale su policajce, odvele ih do kino dvorane i ukazale na maloljetnike. Potom su policajci su obavijestili roditelje maloljetnika da dođu po djecu.

Ministarstvo kulture prvo je izdalo kasno u nedjelju navečer izjavu kojom odbacuje tvrdnje da je zatražilo policijsku raciju ili da su njegovi zaposlenici po naputku tražili provedbu takve kontrole. U izjavi se dodaje da će Ministarstvo dodatno istražiti jesu li poziv policiji uputili njegovi zaposlenici. Ako se to potvrdi, Ministarstvo je priopćilo da će provoditi Kodeks ponašanja prema javnim službenicima.

U ponedjeljak ujutro, ministrica kulture Lina Methodni osudila je prijave i potvrdila da iza njih stoje dvije žene zaposlenice Ministarstva iz Odjela za ispitivanje neprimjerenosti filmova. “Njihova uloga je isključivo savjetodavna i njihovo nadzorno pravo ograničeno je na provjeru kršenja zakona u kinima”, kazala je Medoni i dodala: “Ovo što se dogodilo je stvarno nestvarno”.

Sprovedba racije se temeljila na Zakonu iz 1937. godine koji “strogo zabranjuje prisustvo maloljetnika u kinima koji prikazuju filmove koji nisu za maloljetnike”.

Odgovorni tužitelji tek trebaju odlučiti hoće li podnijeti tužbu i kakve će uopće biti optužbe. Prema izvješćima, u kinima je bilo ukupno 19 djece, od kojih četvero zajedno sa roditeljima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X