U kinu Europa otvoren 28. Animafest

Ceremonijom svečanog otvaranja u kinu Europa u ponedjeljak navečer započeo je 28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sklopu kojeg će od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano 400 umjetničkih animiranih filmova.

Otvaranje Animafest 2018 (Foto: Animafest)

Ovogodišnji festival obilježavaju dvije važne obljetnice: dvjesto godina od kreiranja lika Frankensteina, te pedeset godina Profesora Baltazara. Povodom toga su i maskote s poznatim likovima zauzimale pozornicu Kina Europa tijekom otvorenja, jer je, podsjetimo, 28. Animafest tematski posvećen hororu.

Malo je bilo i horor ozračje u najljepšoj staroj kinodvorani koju ovaj grad ima, tj. bila je krcata do posljednjeg mjesta. Ta ‘vremešna ljepotica’ kao da je i sama teško disala, ali ne od uzbuđenja, već od sparine. Kao da je molećivo vapila Strukturama u nadi da ‘padne neki sitniš sa stola’ pa da ta kinodvorana u ‘najboljim godinama’ osjeti bar blagodati izuma klima uređaja u vremenu, već, solidno prijeđenog praga 21. stoljeća. Strukturi je također bilo sparno u dvorani. Najznačajniji hrvatski filmski festival, te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu, u ime gradonačelnika grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, otvorila je njegova posebna izaslanica, pročelnica Ureda za kulturu Grada Zagreba Ana Lederer koja je u svom govoru spomenula i nedavno preminulog velikana hrvatske animacije, Zlatka Boureka.

U potpuno ispunjenoj dvorani kina Europa uglednim gostima međunarodne animacijske scene, izaslanici Ministarstva kulture Republike Hrvatske gospođi Vjeri Matković i drugim uzvanicima obratili su se i Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala. Istaknuli su kako na Animafest ove godine stiže rekordnih 250 gostiju, te će biti prikazano, također rekordnih, 400 filmova.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Paulu Fierlingeru, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Paulu Wellsu, te Nagrada za najbolju školu animacije Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts). Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzeli su Pia Borg i Alexander Stewart, profesori na Fakultetu eksperimentalne animacije u sklopu CalArtsa.

Otvaranje Animafest 2018 (Foto: Animafest)

Jedan od vodećih stručnjaka s područja modernog i suvremenog proučavanja animacije Paul Wells na Nagradi za izniman doprinos proučavanju animacije zahvalio se riječima: “Kada sam se počeo baviti ovim područjem napravio sam seriju o hororu i počeo pisati o animaciji. Britanske novine Daily Mail koje predstavljaju Britaniju u njenom „najboljem svjetlu“, kao kolonijalnu i imperijalnu silu, tada su mi rekle da tratim vrijeme jer pišem o animaciji i hororu. A pogledajte gdje smo danas”, kazao je Wells aludirajući na tematski program ovogodišnjeg Animafesta.

Osamdesetdvogodišnji Paul Fierlinger, koji se samo zbog Animafestove Nagrade za životno djelo i poštovanja koje gaji prema zagrebačkom festivalu odlučio na svoj posljednji let preko Atlantika, primivši nagradu rekao je: “Otkad sam bio počasni gost na Animafestu 2004. godine, posjetio sam mnoge festivale diljem svijeta, no nakon nekog vremena postalo mi je naporno pa sam prestao ‘igrati igru’, nije mi se sviđalo natjecanje i mnogo toga što ide uz festivale. Nagrada me doista iznenadila. Iako zbog godina već dugo nisam putovao, ipak sam odlučio doći u Zagreb. Ovo je takav egotrip da nisam mogao ne doći,” našalio se Fierlinger.

“Kao što je Mozart, koji je bio neshvaćen u vezi svoje glazbe, rekao da će ga Pražani uvijek poznavati, tako se i ja osjećam u vezi Zagreba. Hvala vam što ostajete vjerni sebi. Ovo će uvijek biti moj omiljeni festival i hvala vam što ste me se sjetili”, naglasio je potom.

Nakon predstavljanja članova žirija, ceremonija, koju je u režiji Marija Kovača scenografski obilježila proslava 50. obljetnice serije “Profesor Baltazar”, okončana je zajedničkim ispijanjem Baltazarova napitka iz epruvete, projekcijom filmova Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1, te razgovorom s autoricama Alice Saey (Mark Lotterman – Happy), Jelenom Oroz (Dva na dva) i Mónicom Santos (Između sjena). Pridružio im se i producent filma Između sjena Nuno Amorim. Razgovor je vodio stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot.

Nakon ceremonije goste Animafesta na partyju u Story Supercaffeu u ritmu disco glazbe zabavljao je DJ Mario Kovač.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X