U Luksemburgu se priprema eksperiment za povratak koncerata

Najnoviji eksperiment za istraživanje sigurnog povratka glazbe uživo trebao bi se održati u Luksemburgu sljedećeg mjeseca.

(Foto: Marko Lopac)

Pet probnih koncerata – s uspostavljenim zdravstvenim mjerama i ograničenjima – trebalo bi se održati u areni Rockhal, a organizatori se nadaju da će to utrti put za potpuni povratak glazbe uživo.

U organizaciji lobističke skupine Arena Resilience Alliance (ARA), koncerti će imati ograničeni kapacitet od 100 obožavatelja po noći s obveznim maskama i strogim socijalnim distanciranjem.

Svirke će također biti sjedećeg karaktera, a posjetitelji će sjediti oko središnje pozornice od 360°. Publika će se također suočiti s Covid-19 testovima prije događaja i sedam dana kasnije. Svake večeri ugostit će se različiti izvođači i glazbeni stilovi, uključujući electro-house i metal.

Suosnivač ARA-e Robert Fitzpatrick, koji je ujedno i izvršni direktor Odyssey Trusta koji je vlasnik Belfastove SSE Arene, rekao je za Sky News: „Kao platforma za europske arene, ARA je ponosna što pruža priliku industriji da se okupi sa ključni donositelji odluka u EU-u da se pripreme za povratak na događaje uživo, istovremeno radeći na zaštiti zdravlja i dobrobiti naših zajednica i održivosti naše industrije, koja će biti od ključne važnosti za ekonomski i društveni oporavak zemalja širom Europe.”

Najnoviji eksperiment dolazi nakon što je Primavera Sound nedavno organizirala vlastiti uspješni eksperiment.

Na događaju, koji je održan u Barceloni, sudjelovalo je 1.000 ljudi u prostoru od 1.600 mjesta. Nazvan PRIMACOV, organizirao ga je Primavera Sound zajedno s njemačkim liječnicima u Barceloni i iz Fondacijama za borbu protiv AIDS-a i zaraznih bolesti.

Od 1.000 sudionika, 463 je prisustvovalo koncertu, a 496 ih je bilo smješteno u ‘kontrolnu skupinu’, bez pristupa mjestu održavanja. Svi su sudionici uzeli istoga dana antigen Covid-19 test, a nakon što su se svi vratili osam dana kasnije na naknadni test, nije bilo pozitivnih rezultata među 463 osobe koje su prisustvovale koncertu, dok ih je iz ‘kontrolne skupine’. bilo dvoje.

Nedavna ispitivanja provedena u Njemačkoj na prijenos koronavirusa na koncertima u zatvorenim prostorima otkrila su da okoliš predstavlja “nizak do vrlo nizak” rizik za sudionike od zaraze bolešću, dok je drugi utvrdio da se rizik od aeorosolne zaraze “nekoga u prostoru može gotovo isključiti “, pod uvjetom da mjesto događaja ima dovoljno opskrbe svježim zrakom i da svi prisutni nose maske za lice.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X