U novom Hrvatskom filmskom ljetopisu – sve o ‘Kratkom izletu’, ‘Don’t Look Back’, Kubricku…

U prodaji je novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (93-94 / proljeće – ljeto 2018, 268 stranica) u kojemu iz redateljskog ugla možete doznati kako je nastao Velikom Zlatnom Arenom ovjenčan „Kratki izlet“, a kako njegov kratkometražni prethodnik „Vrlo kratki izlet“. Ivana Kronja temeljitom studijom cjelokupnog opusa zaokružuje temat posvećen jednom od najintrigantnijih hrvatskih filmskih autora mlađih generacija – Igoru Bezinoviću.

Hrvatski filmski ljetopis

U rubrici “Studije” Rajko Petković sažeo je cjelokupnu filmsku povijest Austrije prije negoli se posvetio glavnom predmetu svoga rada – Michaelu Hanekeu i njegovim dugovima “novom austrijskom filmu”, dok se Mirela Ramljak Purgar nastavila baviti filmskim ekspresionizmom, ovoga puta kako bi povezala jedan njemački i jedan hrvatski klasik – Wieneovog „Caligarija“ i Papićeva „Izbavitelja“.

Arsen Oremović spojio je pak svoje filmsko i glazbeno znanje kako bi nas esejistički podsjetio na značaj Pennebakerovog glazbenog, “izravnofilmskog” dokumentarca o Dylanovoj britanskoj turneji.

Miroslav Artić traga za značenjem katarze u kontekstu dijalektičkog odnosa glume i identiteta, s polazištem u tekstu previđene kritičarke i spisateljice CamilleLucerne, a s ishodištem u radu suvremene autorice Dubravke Crnojević-Carić.

Kristina Mihalić donosi opsežan i sistematičan pregled problematike obrade i zaštite filmskog arhivskog gradiva, s konkretnim primjerima uspjele restauracije.

Tin Bačun pozabavio se stilom Stanleya Kubricka na razmeđu klasičnog fabularnog stila i modernizma, s naglaskom na „Staze slave“ i „2001: Odiseju u svemiru“.

Uz prikaze glavnih programa ZagrebDoxa i Berlinalea, novi Ljetopis donosi i trinaest eseja o novijim filmovima, kao i uvid u četiri svježa filmska štiva.

Novi dvobroj po redovnoj cijeni od 80 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o Fuliru, animaciji, filmskoj priči, indijskom filmu, glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.). Ljetopis je moguće i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16), Superknjižara (Rooseveltov trg 4) i Shop Kina Europa (Varšavska 3).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X