U sezoni 2017./2018. ZKM slavi 70. rođendan uz šest premijera: Shakespeare, Fellini, Carroll, Cocteau, Zajec, Ugrina

U Zagrebačkom kazalištu mladih najavljen je plan i program nove sezone, koja će, prema riječima ravnateljice, Snježane Abramović Milković, biti u znaku 70. obljetnice postojanja toga kazališta.

ZKM Pressica sezona 17./18. (Foto: Marko Ercegović)
ZKM Pressica sezona 17./18. (Foto: Marko Ercegović)

Sezona 2017./18. donijet će šest premijera, od kojih je prva 11. listopada, a posrijedi je predstava za najmlađe “Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, autorski projekt Kristijana Ugrine, koji tematizira osobnu higijenu i recikliranje.

“Ne volim reći da mi djecu ovdje nešto učimo, jer teško će išta naučiti ako već nisu negdje drugdje tome bila izložena. Mi ih samo podsjećamo i dajemo im potvrdu da je to zaista potrebno i važno”, rekao je Ugrina, te najavio veselu i vedru predstavu koja će biti mješavina animacije, glazbe i glume.

Renata Carola Gatica režirat će „Alisu u zemlji čudesa” Lewisa Carrolla prema dramatizaciji Ivora Martinića, koju je zamislila kao obiteljsku predstavu koja će biti zanimljiva i djeci i odraslima, u prvom redu tinejdžerima. Premijera je najavljena za 18. studenoga.

16. prosinca slijedi premijera drame o “hrvatskoj obitelji u suvremenosti”, “Ono što nedostaje”, koju po tekstu za koji je Tomislav Zajecdobio nagradu Marin Držić postavlja cijenjena bosanskohercegovačka redateljica Selma Spahić, kojoj će to biti prva režija u Zagrebu.

Srpski redatelj Bojan Đorđev postavit će u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom monodramu „Ljudski glas”, u prijevodu Urše Raukar, nastale po djelu Jeana Cocteaua. Riječ je o drami iz 1930. usredotočenoj na govor žene koju je ostavio muškarac.

Za konac ožujka najavljena je premijera Shakespearova “Tita Andronika”, kojom se nakon velikog uspjeha “Hinkemanna” u ZKM vraća redateljIgor Vuk Torbica.Ravnateljica ZKM-a istaknula je da je posljednji „Tit Andronik” u Zagrebu postavljen 1992. u režiji Nenni Delmestre.

Dugogodišnji glumac ZKM-a, redatelj i koreograf Edvin Liverić postaviti će komad „Proba orkestra” po tekstu Federica Fellinija i Brunella Rondija, odnosno filmu u Fellinijevoj režiji iz 1978. i to na sceni Istra.

„Četrdesetak godina nakon premijere filma, radit ćemo kazališnu verziju uz pomoć Nine Mitrović, koja će dopisati tekst. Zanimljivo je da je film rađen kazališnom tehnikom, to je socijalna alegorija o društvu u kojem živimo, pregled društva kroz različite instrumente pokazuje i krizu društva u koju smo svi uključeni i za nju svi jednako odgovorni”, istaknuo je Liverić, naglasivši da ga u kazalištu zanimaju samo komadi koji korespondiraju sa sadašnjim vremenom, kao što je „Proba orkestra”. Također je dodao da mu je namjera da se uz pomoć glazbenice i svjetski poznate harmonikašice Merime Ključo na pozornici čuje i divna glazba Nina Rote.

U okviru konferencije Srđan Sandić najavio je i novu tribinu „Čitanje kazališta” s temom „Roman u raljama drame” koja će se održati 20. listopada.
Ravnateljica Abramović Milković podsjetila je da je u prošloj sezoni u ZKM-u izvedeno 230 izvedaba koje je pogledalo 42 000 gledatelja te je naglasila da je iznimno zadovoljna prošlom sezonom, brojnim nagradama te gostovanjima u Poljskoj s predstavom „Hamlet”, u režiji Olivera Frljića, na Shakespearovu festivalu u Gdanjsku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X