U Srbiji borba oko autorskih prava Milana Mladenovića: sud zabranio diskografskoj kući Mascom prodaju albuma EKV-a

Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom mjerom daljnju prodaju i oglašavanje Mascomovih LP i CD izdanja grupe Ekatarina velika: ‘Dum Dum’, ‘Neko nas posmatra’, ‘Samo par godina za nas’, ‘Iznad grada’ i ‘Krug’.

EKV ‘Samo par godina za nas’

Kompanija Mascom dužna je u roku od osam dana povući navedena izdanja iz prodaje pod prijetnjom novčane kazne od 500.000 dinara (oko 35.000 kuna). Sud je odredio mjere zbog osiguranja moralnih autorskih i izvođačkih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je Mascom objavio i prodavao spomenute nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu navođenja autora i izvođača na glazbenom djelu.

Podsjećamo da se još od 2015. godine vlasnik kompanije Mascom bez ikakvog pravnog temelja deklarira kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma na teritoriju Srbije, tvrdeći da je ta prava otkupio od posljednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke). Mascom od tada objavljuje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i izvođačima.

“Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija Mascom i Tin Drum vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS”, tvrde iz Zaklade Milana Mladenovića i dodaju: “Iako je ovo rešenje o privremenoj meri samo deo dugog pravnog procesa koji Zadužbina Milana Mladenovića i nekadašnji članovi benda EKV vode protiv kompanije Mascom, ona predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde i nadamo se da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X