U Srbiji borba oko autorskih prava Milana Mladenovića: sud zabranio diskografskoj kući Mascom prodaju albuma EKV-a

Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom mjerom daljnju prodaju i oglašavanje Mascomovih LP i CD izdanja grupe Ekatarina velika: ‘Dum Dum’, ‘Neko nas posmatra’, ‘Samo par godina za nas’, ‘Iznad grada’ i ‘Krug’.

EKV ‘Samo par godina za nas’

Kompanija Mascom dužna je u roku od osam dana povući navedena izdanja iz prodaje pod prijetnjom novčane kazne od 500.000 dinara (oko 35.000 kuna). Sud je odredio mjere zbog osiguranja moralnih autorskih i izvođačkih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je Mascom objavio i prodavao spomenute nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu navođenja autora i izvođača na glazbenom djelu.

Podsjećamo da se još od 2015. godine vlasnik kompanije Mascom bez ikakvog pravnog temelja deklarira kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma na teritoriju Srbije, tvrdeći da je ta prava otkupio od posljednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke). Mascom od tada objavljuje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i izvođačima.

“Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija Mascom i Tin Drum vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS”, tvrde iz Zaklade Milana Mladenovića i dodaju: “Iako je ovo rešenje o privremenoj meri samo deo dugog pravnog procesa koji Zadužbina Milana Mladenovića i nekadašnji članovi benda EKV vode protiv kompanije Mascom, ona predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde i nadamo se da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X