U Vitezu otkriven spomenik ‘Sloga’ kojeg su mediji prekrstili u ‘Tri predsjednika pišaju po BiH’

U etno selu Čardaci kraj Viteza u srednjoj Bosni otkriven vjerojatno najprovokativniji skulptorski rad u novijoj povijesti susjedne države.

Spomenik ‘Sloga’ u etno selu Čardaci kraj Viteza (Izvor: Vrisak.info)

Kako navodi Vrisak.info: “Bosna i Hercegovina dobila je spomenik koji možda najbolje očitava stanje u ovoj državi.” isti medij drži kako bi dodatni komentari bili suvišni.

Međutim istinu o skulpturi otkriva Mirko Šakić, vlasnik turističkog kompleksa etno selo Čardaci. On je za portal Buka.com otkrio kako rad za koji je angažirao dva akademska kipara predstavlja tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i da je pravi naziv spomenika “Sloga”.

“Spomenik je inspirisan skulpturom Davida Černija u Pragu, gdje dva čovjeka pišaju u Čehoslovačku. Inspirisan je i životima svih nas. Nisu u pitanju predsjednici, jer oni su promjenjiva kategorija. Ove skulpture predstavljaju tri konstitutivna naroda, da se niko ne uvrijedi, jer svi mislimo da smo u pravu i da smo mi najbolji, a rezultati u stvarnosti pokazuju drugačije”, kazao je za portal Buka Mirko Šakić.

Mi ćemo samo dodati da je ovdje riječ o odličnom istupu kad je riječ o umjetničkom djelu skulptorske naravi, koji jedno malo etno selo stavlja na mapu avangardnog i društveno-kritičkog umjetničkog pristupa na Balkanu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X