U Vitezu otkriven spomenik ‘Sloga’ kojeg su mediji prekrstili u ‘Tri predsjednika pišaju po BiH’

U etno selu Čardaci kraj Viteza u srednjoj Bosni otkriven vjerojatno najprovokativniji skulptorski rad u novijoj povijesti susjedne države.

Spomenik ‘Sloga’ u etno selu Čardaci kraj Viteza (Izvor: Vrisak.info)

Kako navodi Vrisak.info: “Bosna i Hercegovina dobila je spomenik koji možda najbolje očitava stanje u ovoj državi.” isti medij drži kako bi dodatni komentari bili suvišni.

Međutim istinu o skulpturi otkriva Mirko Šakić, vlasnik turističkog kompleksa etno selo Čardaci. On je za portal Buka.com otkrio kako rad za koji je angažirao dva akademska kipara predstavlja tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine i da je pravi naziv spomenika “Sloga”.

“Spomenik je inspirisan skulpturom Davida Černija u Pragu, gdje dva čovjeka pišaju u Čehoslovačku. Inspirisan je i životima svih nas. Nisu u pitanju predsjednici, jer oni su promjenjiva kategorija. Ove skulpture predstavljaju tri konstitutivna naroda, da se niko ne uvrijedi, jer svi mislimo da smo u pravu i da smo mi najbolji, a rezultati u stvarnosti pokazuju drugačije”, kazao je za portal Buka Mirko Šakić.

Mi ćemo samo dodati da je ovdje riječ o odličnom istupu kad je riječ o umjetničkom djelu skulptorske naravi, koji jedno malo etno selo stavlja na mapu avangardnog i društveno-kritičkog umjetničkog pristupa na Balkanu.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X