Udruga Domino: Ministarstvo kulture nastavlja udar na ‘Queer Zagreb’ i ‘Perforacije’

‘Ministarstvo kulture Republike Hrvatske drastično je umanjilo potporu dvama najvećim programima udruge Domino u 2019. godini – što je, međutim, samo nastavak trenda kojeg je uspostavio Zlatko Hasanbegović’, tvrde iz udruge Domino u otvorenom pismu. 

Udruga Domino

„Queer Zagreb” kao najdugovječniji i najveći LGBTQ umjetnički program u Republici Hrvatskoj u protekle je tri godine srezan za 120.000 kuna ili 70%, što je ujedno i najveći pad potpore za pojedinačni program nezavisne kulture. Istovremeno, „Perforacije” kao vodeći festival nezavisne scene u protekle su tri godine izgubile potporu za 40%.

“Radi se o sramotnim odlukama koje uništavaju dva međunarodno poznata i priznata festivala preko kojih su deseci domaćih umjetnika prikazali svoje radove u inozemstvu i u okviru kojih je u Republici Hrvatskoj gostovalo stotine umjetnika iz preko četrdeset zemalja”, navodi se u otvorenom pismu koji potpisuje Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino, u čijem nastavku slijedi:

“Usprkos tim ciljanim rezovima, Domino je jedna od najaktivnijih organizacija civilnog društva koje djeluju u kulturi – samo tijekom 2018. održano je stotinjak događanja u organizaciji Domina u Hrvatskoj i desetak država diljem svijeta, podržano je predstavljanjem i koprodukcijama preko 40 hrvatskih autorica i autora – što sve Ministarstvu kulture, očito, ipak nije dovoljno. Ili je zapravo previše, pa je Ministarstvo odlučilo pokrenuti polagano gašenje Queer Zagreba i Perforacija.

Queer Zagreb pokrenut je 2003. kao festival koji snažno podržava umjetnost koja propituje društvene norme te otvorio prostor u društvu za mnoge suvremene autore, teme i osnaživanje manjinskih identiteta. Perforacije, pak, odgovaraju na potrebu za širom podrškom cijele nezavisne scene, uslijed nedostatka takve podrške od strane institucija – festival je u svojih deset godina postao najveća manifestacija nezavisne scene koja okuplja svake godine brojne umjetnike te program predstavlja u sedam hrvatskih gradova. Oba festivala nerijetko progovaraju o političkim, društvenim i aktivističkim pitanjima. Nismo slijepi spram činjenice da svaka artikulacija političke naravi umije zasmetati – a naročito kada artikulira kritiku upravljačkih instanci. Beskompromisno je udruga Domino kritična prema odnosu Ministarstva kulture spram nezavisne scene i ove rezove ne možemo vidjeti drugačije nego kao pokušaj gašenja Queer Zagreba te Perforacija.

Ovo javno obraćanje jednako je političke naravi – ukoliko je riječ o mišljenju da opisano djelovanje udruge nije u skladu s (kulturnom?) politikom Ministarstva kulture, tražimo da se to i javno obznani, a ne da se programi stupnjevito oslabljuju ne bi li se diskretno uklonio ometajući faktor. Faktor o kojemu je riječ u skoro dva desetljeća djelovanja postao je međutim kulturnom činjenicom hrvatske kulturne scene, željelo to Ministarstvo kulture priznati ili ne.

Uz spomenute desetke autorica i autora koje podržava, organizacija surađuje i s desecima organizacija iz područja kulture, ljudskih prava, obrazovanja i medija te uz programe suradnje za njih organizira i aktivnosti potpore i edukacije. Između ostaloga i stoga jer je međunarodna prepoznatost djelovanja Domina dovela i do snažne prisutnosti umjetnika i organizacija s kojima je povezana u inozemstvu – o čemu svjedoči i naša kontinuirana uključenost u EU programe, te učestali pozivi inozemnih organizacija da se u okviru njihovih programa predstave hrvatski umjetnici. Svi oni, a ne samo živo zainteresirani zaposlenici udruge Domino, zaslužuju čuti obrazloženje Ministarstva kulture zašto projekti s kojima surađuju i u kojima već godinama sudjeluju ne odgovaraju viziji koje Ministarstvo gaji o razvoju hrvatske kulturne scene.”

Zaključak pisma navodi: “Zapravo, rezultati rada udruge Domino govore mnogo, ali i odluke kojima Ministarstvo kulture iz godine u godinu srozava dignitet naših programa. Pozivamo stoga ministricu da se javno očituje na osnovu čega je „Queer Zagrebu” i „Perforacijama” opet smanjena potpora i je li riječ o homofobiji, zastrašivanju, kažnjavanju, birokratskoj pogrešci ili, pak, kulturnoj strategiji koja ruši i ono malo nezavisne scene koje je ostalo.”

Uz priopćenje su poslana izjave podrške onih koji su se brzo odazvali na ove vijesti, a to su kazališni redatelj Ivica Buljan, Gordana Vnuk i Branko Brezovac iz Eurokaza, kazališna redateljica Anica Tomić, Bosiljka Vujović-Mažuran iz Studija za suvremeni ples, konceptualni umjetnici i performeri Vlasta Delimar i Siniša Labrović, zatim umjetnici Ana Kreitmeyer, Ina Sladić, Igor Grubić, Tihomir Milovac i Damir Bartol, a potencijalni popis je znatno duži.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X