Ufomammut u KSET-u – crna misa

Talijanski trojac na sinoćnjoj se glasnoj i zloslutnoj doom svetkovini potvrdio kao jedan od najboljih predstavnika žanra.

  •  
  •  
Ufomammut u KSET-u (Foto: Izidor Tačković)

Sinoć je u punom Klubu studenata elektrotehnike nastupio talijanski doom metal trojac Ufomammut, a nakon onoga što smo imali priliku vidjeti, sa sigurnošću možemo ustvrditi kako je riječ o jednom od najboljih predstavnika svog žanra.

Bend je predstavljao svoj prošlogodišnji album “8” (čitaj: osam, jer sastav sam želi da se naziv albuma čita na kojem god jeziku ga korisnik promišlja, dakle “eight”, “otto”, “acht” ili – u našem slučaju – “osam”), svoj osmi album s osam pjesama koje se u svojoj studijskoj inačici, kao i uživo, pretapaju jedna u drugu neprekinute kao što sugerira kada se osmica iz naslova polegne u simbol za beskonačnost.

Bend pradvodi basist Urlo, koji, kako mu i samo ime kaže, osim što određuje ritam zaglušujućim i zloslutnim zvukom svog instrumenta ponekad u mikrofom i urla. Ponekad nešto i zamantra, ali vokali su uglavnom prateći sadržaj ove glazbe koja je uglavnom instrumentalnog karaktera i hipnotički se sporo valja uvlačeći slušatelja svojim psihodeličnim sastojcima u kljucajući trans. Neprekinutost sadržaja je potpuna, pa je bend ne kvari suvišnim obraćanjima publici tijekom cijelog nastupa, bez ijednog “dobro veče” ili “hvala”, tek povremeno podignu ruke u znak zahvale, što je i više nego dovoljno. I prikladno.

Ufomammut u KSET-u (Foto: Izidor Tačković)

Cijeli nastup prate i vizualizacije koje se prikazuju na filmskom platnu postavljenom iza leđa bubnjara Vite, a bend svira u mraku ili obasjan crvenom svjetlošću koja dodatno otežava posao fotografima koliko god bila u funkciji stvaranja prave vizualne atmosfere za teški doom i sludge koji trojka izvodi.

Osmica je, ako se ne varam, odsvirana u svojoj neprekinutoj cijelosti, a bend se i dvaput vraćao na bis, no cijeli je nastup okončan u vrlo pristojnih 23 sata. Možda ne bi bilo loše da je bend imao predgrupu, ali teško je zamisliti tko bi od domaćih srodnika mogao stati na pozornicu prije njih, a da ih Ufomammut ne otpuše u zaborav svojim zvukom, pogotovo kada je koprivnički Atum nakon svega jednog EP-ja okončao karijeru. Poznavajući KSET-ovu nesretnu povijest odnosa sa snagama lokalnog redarstva, možda je i tako bolje, s obzirom na razinu decibela kojom nas je na sedemdesetak minuta sinoćnje crne mise Ufommamut izuo iz cipela i čarapa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X