Umrla glumica Neda Arnerić

Legenda jugoslavenskog filma napustila nas je u 67. godini.

Neda Arnerić

Tijelo glumice Nede Arnerić u njenom stanu je zatekao brat Predrag, kako pišu srpski mediji. Navodno je došao sestri u posjet, ali su vrata bila zaključana i nije se javljala, nakon čega je Predrag angažirao bravara kako bi ušao u Nedin stan gdje ju je zatekao kako bježivotno sjedi na stolcu.

Glumica se nakon smrti supruga Milorada Meštrovića 2018. godine borila s depresijom, ali i s posljedicama nesretnog pada s balkona trećeg kata prilikom kojeg je teško ozlijedila kralježnicu.

Neda Arnerić rođena u Knjaževcu, 15. srpnja 1953. bila je poznata jugoslavenska i srpska glumica koja je bila na glasu i kao seks simbol tadašnje domaće kinematografije. Od malih nogu se interesirala za razne oblike umjetnosti. Balet je učila kod Danice Šetine koja je bila nastavnica i Lokici Stefanović. S 10 godina je počela pohađati satove glume u grupi pokojnog glumca i redatelja Bate Miladinovića. Bila je član Dečje dramske grupe Radio Beograda, s 13 godina je snimila svoj prvi film pod nazivom “San” i postala je prva dječja filmska zvezda u Jugoslaviji. Njeni roditelji su ustrajali na njenoj fakultetskoj naobrazbi, a pokazala se i kao poliglota, govorila je talijanski, francuski, engleski i ruski jezik.

Godine 1968. godine je snimila filmove “Saculatat”, “Višnja na Tašmajdanu” i “Podne”. “Višnja na Tašmajdanu” ju je proslavila i dovla u vrh jugoslovenske glumačke scene. Neda je postala kultna figura šezdesetih godina prošlog stoljeća. Iako je imala samo 15 godina, odlično se snašla pored glumaca kao što su: Radmila Savićević, Čkalja, Velimir Bata Živojinović, itd. Potom je ponovno došla glavna uloga u filmu Puriše Đorđevića, “Podne”, koji govori o ljubavi Srpkinje i Rusa koji su se vjenčali, ali zbog sukoba komunističkih partija njihovih zemalja, morali su se rastati uz minimalne šanse da ponovo budu zajedno.

Od 1969. godine je živela i radila u inozemstvu i po Jugoslaviji. Roditelji su joj branili da započne međunarodnu karijeru. Glumila je u filmovima “Cross country”, “Divlji anđeli” i “Vreme bez rata”.

Godine 1973. godine je dobila uloge u filmovima “Ukleti smo, Irina” i “Sutjeska”. “Sutjeska” je jedan od najskupljih filmova u povijesti jugoslavenske kinematografije i snimljen je povodom 30 godina od istoimene bitke. Neda je u njemu bila Jagoda. Svake goine snima po nekoliko filmova i pojavjulje se u gotovo svakom kultnom ostvarenju kao što su “Otpisani”, “Grlom u jagode”, kao i u Šijanovom “Ko to tamo peva” iz 1980. godine.

Osamdesete su za nju općenito bile posebno plodno razdoblje. 1985. godine je snimila filmove: “Mušica”, “Na istarski način”, “Dvostruki udar” i “Tajvanska kanasta”. Iste godine je otvorila galeriju “Atrijum” u Beogradu koju je vodila do 1999. godine. 1986. godine je bila Merja u filmu “Večernja zvona”, a glumila je sa: Ljiljanom Blagojević, Petrom Božovićem, Radetom Šerbedžijom, itd. 1987. godine je tumačila ulogu Mile u filmu Gorana Paskaljevića, “Anđeo čuvar”, koji je sniman na osnovu istinite priče o suvremenoj trgovini ljudima. U filmu “Marjuča ili smrt” je bila Marija.

Tijekom devedesetih i godina novog milenija ostvaruje trideset filmskih uloga uz brojne angažmane u kazalištu. Sveukupno je do 2016. Neda Arnerić snimila preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u kazalištu.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X