Umrla glumica Neda Arnerić

Legenda jugoslavenskog filma napustila nas je u 67. godini.

Neda Arnerić

Tijelo glumice Nede Arnerić u njenom stanu je zatekao brat Predrag, kako pišu srpski mediji. Navodno je došao sestri u posjet, ali su vrata bila zaključana i nije se javljala, nakon čega je Predrag angažirao bravara kako bi ušao u Nedin stan gdje ju je zatekao kako bježivotno sjedi na stolcu.

Glumica se nakon smrti supruga Milorada Meštrovića 2018. godine borila s depresijom, ali i s posljedicama nesretnog pada s balkona trećeg kata prilikom kojeg je teško ozlijedila kralježnicu.

Neda Arnerić rođena u Knjaževcu, 15. srpnja 1953. bila je poznata jugoslavenska i srpska glumica koja je bila na glasu i kao seks simbol tadašnje domaće kinematografije. Od malih nogu se interesirala za razne oblike umjetnosti. Balet je učila kod Danice Šetine koja je bila nastavnica i Lokici Stefanović. S 10 godina je počela pohađati satove glume u grupi pokojnog glumca i redatelja Bate Miladinovića. Bila je član Dečje dramske grupe Radio Beograda, s 13 godina je snimila svoj prvi film pod nazivom “San” i postala je prva dječja filmska zvezda u Jugoslaviji. Njeni roditelji su ustrajali na njenoj fakultetskoj naobrazbi, a pokazala se i kao poliglota, govorila je talijanski, francuski, engleski i ruski jezik.

Godine 1968. godine je snimila filmove “Saculatat”, “Višnja na Tašmajdanu” i “Podne”. “Višnja na Tašmajdanu” ju je proslavila i dovla u vrh jugoslovenske glumačke scene. Neda je postala kultna figura šezdesetih godina prošlog stoljeća. Iako je imala samo 15 godina, odlično se snašla pored glumaca kao što su: Radmila Savićević, Čkalja, Velimir Bata Živojinović, itd. Potom je ponovno došla glavna uloga u filmu Puriše Đorđevića, “Podne”, koji govori o ljubavi Srpkinje i Rusa koji su se vjenčali, ali zbog sukoba komunističkih partija njihovih zemalja, morali su se rastati uz minimalne šanse da ponovo budu zajedno.

Od 1969. godine je živela i radila u inozemstvu i po Jugoslaviji. Roditelji su joj branili da započne međunarodnu karijeru. Glumila je u filmovima “Cross country”, “Divlji anđeli” i “Vreme bez rata”.

Godine 1973. godine je dobila uloge u filmovima “Ukleti smo, Irina” i “Sutjeska”. “Sutjeska” je jedan od najskupljih filmova u povijesti jugoslavenske kinematografije i snimljen je povodom 30 godina od istoimene bitke. Neda je u njemu bila Jagoda. Svake goine snima po nekoliko filmova i pojavjulje se u gotovo svakom kultnom ostvarenju kao što su “Otpisani”, “Grlom u jagode”, kao i u Šijanovom “Ko to tamo peva” iz 1980. godine.

Osamdesete su za nju općenito bile posebno plodno razdoblje. 1985. godine je snimila filmove: “Mušica”, “Na istarski način”, “Dvostruki udar” i “Tajvanska kanasta”. Iste godine je otvorila galeriju “Atrijum” u Beogradu koju je vodila do 1999. godine. 1986. godine je bila Merja u filmu “Večernja zvona”, a glumila je sa: Ljiljanom Blagojević, Petrom Božovićem, Radetom Šerbedžijom, itd. 1987. godine je tumačila ulogu Mile u filmu Gorana Paskaljevića, “Anđeo čuvar”, koji je sniman na osnovu istinite priče o suvremenoj trgovini ljudima. U filmu “Marjuča ili smrt” je bila Marija.

Tijekom devedesetih i godina novog milenija ostvaruje trideset filmskih uloga uz brojne angažmane u kazalištu. Sveukupno je do 2016. Neda Arnerić snimila preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u kazalištu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X