Umro je avangardni kompozitor Jon Hassell

Tvorac utjecajnog djela ‘Fourth World’ preminuo je mirno u ranim jutarnjim satima u 85. godini.

Jon Hassell (Foto: Wikipedia)

Američki avangardni skladatelj Jon Hassell umro je jučer (26. lipnja), navodi se u izjavi koju je njegova obitelj podijelila na društvenim mrežama.

“Nakon nešto više od godinu dana borbe sa zdravstvenim komplikacijama, Jon je mirno umro u ranim jutarnjim satima prirodnom smrću”, stoji u izjavi objavljenoj na Facebooku. “Njegov je život i odlazak s ovog svijeta bio je i ostao borba jer uvijek je želio podijeliti glazbu, filozofiju i pisanje.”

Rođen je u Memphisu 1937. godine, a Hassella je u formativnim godinama definirao njegov put u Europu pod tutorstovom Karlheinza Stockhausena, uz studente kolege Irmina Schmidta i Holgerja Czukayja, koji će kasnije osnovati njemačku progresivnu grupu Can.

Hassell se vratio u SAD 1960-ih, stičući stipendiju u Centru za kreativne i izvedbene umjetnosti SUNY u Buffalu i upoznajući američkog minimalističkog skladatelja Terryja Rileyja.

Hassellov prvi album “Vernal Equinox” (1978.) postao je prepoznat kao prvi od njegovih “Fourth World” djela, koje je kasnije opisao kao “objedinjeni primitivni / futuristički zvuk koji kombinira značajke svjetskih etničkih stilova s ​​naprednim elektroničkim tehnikama”, i kasnije je dobio još i nazive “metaklasični” i “metapop”.

Kao i Brian Eno, s kojim je Hassell radio na “Possible Musics / Fourth World Vol. 1” 1980. godine, Hassell nastavlja raditi s umjetnicima kao što su Talking Heads, Peter Gabriel i Tears for Fears . Njegov posljednji studijski album “Seeing Through Sound (Pentimento Volume Two)” objavljen je 2020. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X