Umro je Bata Živojinović

Legendarni srpski glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je u 83. godini u nedjelju u 22:45 u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Velimir Bata Živojinović (Foto: Wikipedia)
Velimir Bata Živojinović (Foto: Wikipedia)

Bata Živojinović  odigrao je najviše uloga u cijeloj regiji, u više od 340 filmova i serija. Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima i serijama u “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Krvavca, “Bitka na Neretvi” i “Kozara” Veljka Bulajića, ali i važnim dramama hrvatskih redatelja “Breza” Anta Babaje i “U raljama života” Rajka Grlića, kao i antologijskim filmskim ostvarenjima kao što su “Skupljači perja”, “Maestro i Margarita” i “Tri”.

Po ulozi u seriji “Valter brani Sarajevo” poznat je u i Kini.

Rođen je 5. lipnja 1933. u selu Koraćica blizu Beograda, a na filmu je debitirao 1955. godine. prije toga je već kao petnaestogodišnjak radio kao scenski radnik i statist u Akademskom pozorištu “Branko Krsmanović” u Beogradu.

Na filmu je debitirao 1955. u “Pjesmi s Kumbare” Radoša Novakovića, nakon čega mu se i u potpunosti posvetio (prije toga je u Beogradskom pozorištu imao i do 300 angažmana godišnje). Prvu značajnu ulogu dobiva 1957. u filmu “Vlak bez voznog reda” Veljka Bulajića.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u vrijeme jugoslavenskog filmskog festivala u Puli, zatim za životno djelo “Slavica”, te “Beogradski pobednik”. Osnivač je Filmskog festivala u Sopotu, kao i Udruženja filmskih glumaca, kojem je jedno vrijeme i predsjedavao.

Bio je i politički angažiran kao zastupnik u parlamentu i kandidat za predsjednika 2002. godine kad je osvojio oko 120.000 glasova.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X