Umro je Branko Črnac – Tusta

U nedjelju nešto prije ponoći u pulskoj bolnici umro je Branko Črnac – Tusta, frontmen KUD Idijota.

Branko Črnac - Tusta (Foto: Dare Brenko/kudidijoti.com)

Pjevač jednog od najvažnijih domaćih punk bendova, neumorni frontmen, karizmatik i prije svega dobar čovjek umro je u večernjim satima u Puli. Branko Črnac – Tusta preminuo je u 56. godini od posljedice karcinoma.

KUD Idijoti osnovani su 2. veljače 1981. godine, a širu popularnost stekli su 1987. pobjedom na tadašnjem Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji 300-tinjak bendova. Nakon Subotice otvorila su se vrata za nastupe u Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji gdje se zbio poznati događaj u Reggio Calabria na festivalu mediteranskih zemalja. Karabinjeri su tada prekinuli izvođenje pjesme ‘Bandiera Rossa’ što je umalo izazvalo međunarodni incident, a bend je dospio u rubriku “međunarodna politika” mnogih dnevnih listova.

Najbolji “malolitražni” klupski bend, kako je to svojedobno napisao V. Stakić, nakon 2 kazete i 3 singla u “Sloveniji” iz Kopra izdao je svoj prvi LP “Bolivia R’N’R”, inače kompilaciju prva 3 singla + 3 neobjavljene pjesme i to za nezavisnu njemačku firmu “Incognito Records” (01./1990.). Kao koncertni uspjeh te godine bilježe nastup sa D.O.A. u Sloveniji i rasprodani koncert u zagrebačkom klubu “Đuro Đaković”. Snimak tog paklenog nastupa u “Đuri” kasnije je objavila “Bonaca” na video kazeti. Odmah potom snimljena je i prva velika ploča, do danas najprodavaniji LP “Mi smo ovdje samo zbog para” (05./1990.) koji je izašao pri ljubljanskom “Helidonu” i sadrži obradu poznate radničke pjesme ‘Bandiera Rossa’. Raspad Jugoslavije umalo je onemogućio objavljivanje iduće ploče “Glupost je neuništiva” koja ipak nakon nekoliko odgađanja izlazi 1992. pri istom izdavaču, a vinilni format tog albuma danas je raritet.
1994. bila je izrazito koncertna godina koja je grupu odvela na turneju po Njemačkoj i Švicarskoj, na EuroWoodstock u Budimpeštu, a po prvi puta i u Makedoniju. Međutim, bendu najdraži nastup te godine, a možda i karijere, bio je koncert u prepunoj ljubljanskoj hali “Tivoli” 10.10.1994. kada su KUD Idijoti svirali kao pregrupa za Ramones. Nastup na kojem njihov izdavač nije bio niti je doveo tonca.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D9GBlRK_aYc[/youtube]

1995. opet je startala diskografski i to CD-om “Istra ti materina” – zajedničkim izdanjem KUD-a Idijoti i pulskog benda Gori Uši Winnetou i njegovog legendarnog leadera Francija Blaškovića, umjetnika, pjesnika, rockera, filozofa, mistika, drivera, otkačenjaka i ve-seljaka. KUD Idijoti su objavljivanje tog materijala povjerili “Primitivcu”, a lokalni radio (Radio Pazin) CD je odmah zabranio, našavši se uvrijeđen pjesmom “Turbo cattolico” u kojoj se spominje pazinski inkvizitor. To nije prvi put jer bend je već bio zabranjivan na HTV-u (Danijela Trbović tvrdi u Globusu: “KUD Idijoti su jedini za koje znam …”). Uz intervencije nekih članova HGU-a protiv KUD-a Idijoti, čak i kada je u pitanju plaćena radio reklama, mač cenzure i zabrane definitivno se sručio na bend nakon intervjua u opozicijskom tjedniku Feral Tribune (broj 519/1995.). KUD Idijoti su odmah zabranjeni na lokalnom radiju (Radio Pula), izbačeni iz regionalnog dnevnika (Glas Istre), a pjevaču je nepoznati civil u centru grada prijetio bombom.

Sve to nije spriječilo izlazak šestog po redu albuma “Megapunk” (“Primitivc”, 1995.). 16 novih pjesama, 16 novih razloga za sukob sa higijeničarima. “Megapunk” bio jedini materijal na ex-Yu teritoriju koji je štampan na sva tri formata (LP/CD/MC).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6v17FHC-1fY[/youtube]

Velika je popularnost KUD-a Idijoti u bivšim republikama ex-Yu. U decembru 2000. KUD Idijoti bili su prvi band iz Hrvatske koji je nastupio u rasprodanim halama u SR Jugoslaviji u Beogradu i Novom Sadu pred 5000 i 9000 ljudi, a samo mjesec dana ranije u Skoplju pred 8000.
Tokom iduće godine KUD IDIJOTI su završili studijski dio posla na svom devetom albumu “Remek-djelo” (Menart, 12./2001.). Tim izdanjem diskografski se obilježava 21. rodjendan, ujedno se i studijski predstavlja nova ritam sekcija. Video broj za “Baj baj bejbe” dospio je na 1. mjesto “Hit-depoa” a i sama pjesma se neobično puno emitirala u medijima, bar kad su KUD Idijoti u pitanju.

2011. godine grupa je dogovorno otišla u stanje mirovanja kad je Tusti otkrivena zloćudna bolest, a 24. ovog mjeseca za oboljelog pjevača se u Uljaniku trebao održati humanitarni koncert pod imenom „Jebem ti rak! Branko Črnac Tusta – Za tebe!“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W07NKe3dxx8[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X