Umro je Bruno Ganz, jedan od najvećih glumaca njemačkog govornog područja

Švicarski glumac Bruno Ganz preminuo je noćas u 78. godini u Zürichu.

  • 32
    Shares
Bruno Ganz (Foto: Wikipedia)

Bruno Ganz, koji je glumio u brojnim filmovima, uključujući Adolfa Hitlera u “Padu”, umro je u Zürichu. Bio je poznat kao jedan od najvećih glumaca u njemačkom govornom području. Umro je u noći s petka na subotu u svom domu u Zürichu, kako navode njemački mediji, Imao je 77 godina i bio je bolestan od raka, prema informacijama njegovog agenta.

Ganz je bio poznat i na pozornici i na velikom platnu po svojim ulogama, a izvan njemačkog govornog područja najviše ga je proslavila uloga nacističkog diktatora Adolfa Hitlera u filmu “Pad” (2004.) i Fernanda Girasolea u filmu “Kruh i tulipani” (2000.). Njegov posljednji filmski nastup bio je Verge u hororu Larsa von Triera “The House That Jack Built” (2018.), igrajući karakter koji aludira na lik Vergilija iz Danteovog “Pakla”.

Godine 1996. primio je Iffland-Ring, prestižnu nagradu za glumce njemačkog govornog područja, koju nositelj tradicionalno posjeduje do smrti i prenosi svojom voljom na muškog glumca kojeg smatra najboljim u njemačkom kazalištu.

Ganz je rekao da je činjenica što je on Švicarac, a ne Nijemac, olakšala preuzimanje Hitlerove uloge, koje su se mnogi njemački glumci plašili. Tada je već imao istaknutu karijeru u kazalištu i filmu prije nego li je prihvatio tu ulogu i postigao međunarodni uspjeh.

Rođen 1941. godine u Zurichu, kao sin švicarskog radnika u tvornici i majke Talijanke majke. Tamo je odrastao i školovao se. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u subotu je izrazio sućut Ganzovoj obitelji i prijateljima putem Twittera, pohvalivši ga kao “jednog od najvažnijih aktera našeg vremena” čije je “sjajno djelo ostalo” unatoč njegovoj smrti.

Najpoznatija scena iz filma “Pad”:

  • 32
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh