Umro je češki redatelj i oskarovac Jiří Menzel

Poznati praški redatelj umro je u 5. rujna u 83. godini.

  •  
  •  
Jiří Menzel (Foto: Wikipedia)

Jiří Menzel postao je poznat 1967. kad mu je prvi dugometražni igrani film “Strogo kontrolirani vlakovi” (prema romanu Bohumila Hrabala) dobio Oscara za najbolji strani film. Nominiran je opet 1986. za svoju crnohumornu komediju “Selo moje malo”.

Već dvije godine kasnije nakon velikog uspjha “Strogo kontroliranih vlakova” imao je problema u tadašnjoj Čehoslovačkoj, naime film “Ševa na koncu” (1969.), bio je zabranjen, a isti je izašao ‘iz bunkera’ 1990. nakon pada komunizma i tada je na 40. Berlinaleu osvojio Zlatnog medvjeda.

Rođen je 23. veljače 1938. u Pragu kao sin novinara, prevoditelja i pisca dječje književnosti Josefa Menzela i majke Božena Jindřichove. Studirao je na glasovitoj Filmskoj akademiji u Pragu kod profesora Otakara Vávre. Menzel je bio član češkog novog vala. Kao redatelj imao je veliki ugled te je bio i u žirijima mnogih filmskih festivala među kojima su Berlin Film Festival i Moskva Film Festival, a godine 2013. dodijeljena mu je i nagrada za životno djelo u Indiji od strane IIFA (International Indian Film Academy Awards).

Jiří Menzel bio je rado viđen i u Hrvatskoj. Poznat je po režiji predstave “Nemoćnik u pameti” i “Budala za večeru” u zagrebačkom kazalištu Komedija.

U karijeri je snimio 29. filmova, a posljednji je bio komedija “Donšajn” (Don Žuani) iz 2013. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X