Umro je Clive Sinclair, tvorac računala ZX Spectrum

Pionir koji je dao veliki doprinos na popularizaciji kućnih računala umro je u 82. godini nakon duge i teške bolesti.

Clive Sinclair (Foto: Wikipedia)

Sir Clive Sinclair , izumitelj i poduzetnik koji je imao ključnu ulogu u popularizaciji kućnih računala, umro je u 82. godini.

Njegova kći, Belinda, rekla je da je umro u četvrtak ujutro kod kuće u Londonu nakon duge bolesti. Sinclair je izumio džepni kalkulator, ali je bio najpoznatiji po popularizaciji kućnog računala, donoseći ga u britanske high-street trgovine po relativno pristupačnim cijenama, a kasnije i diljem svijeta.

Mnogi suvremeni titani industrije igara započeli su s jednim od njegovih ZX modela. Za određenu generaciju igrača, odabrano računalo bilo je ZX Spectrum 48K spram njegovog rivala računala Commodore 64.

Belinda Sinclair (57) rekla je za Guardian: “Bio je prilično nevjerojatna osoba. Naravno, bio je tako pametan i uvijek ga je sve zanimalo. Moja kći i njezin suprug su inženjeri pa bi s njima razgovarao o inženjeringu.”

Clive Sinclair napustio je školu sa 17 godina i četiri godine radio kao novinar kako bi prikupio sredstva za osnivanje Sinclair Radionics.

Početkom 1970-ih izumio je niz kalkulatora dizajniranih da budu mali i dovoljno lagani da stanu u džep u vrijeme kada je većina postojećih modela bila veličine staromodne blagajničke kase. “Htio je učiniti stvari malim i jeftinim kako bi ljudima bili pristupačni”, rekla je njegova kći.

Računalo ZX Spectrum 48K (Foto: Wikipedia)

Njegovo prvo kućno računalo, ZX80, nazvano po godini kada se pojavilo, revolucioniralo je tržište, iako je bilo daleko od današnjih modela. Sa 79,95 funti u obliku kompleta za sastavljanje i 99,95 funti sastavljeno, to je bilo otprilike petinu cijene ostalih kućnih računala u to vrijeme. Prodano je 50.000 jedinica, dok je njegov nasljednik ZX81, koji ga je zamijenio, koštao 69,95 funti i prodao se u 250.000 primjeraka. Mnogi veterani industrije igara počeli su upisivati ​​programe preko Spectrumove mekane tipkovnice te su se navukli na igre poput 3D Monster Maze i Mazogs. ZX80 i ZX81 učinili su ga vrlo bogatim: 2010. Sinclair je za Guardian rekao: “U roku od dvije ili tri godine ostvarili smo 14 milijuna funti dobiti.”

Godine 1982. izbacio je na tržište ZX Spectrum 48K. Njegove gumene tipke, neobično sučelje i sitan zvuk nisu spriječili da bude ključan u razvoju industrije računalnih igara. Između ostalih, hitovi tog vremena bile su igre Jet Set Willy, Horace Goes Skiing, Chuckie Egg, Saboteur, Knight Lore i Lords of Midnight.

Iako rijetkost, Sinclair C5 električni tricikl je i dan danas u upotrebi kod nekih (Foto: Wikipedia)

Sinclair je tako ušao u brojna domaćinstva, a njegovi proizvodi su se prodavali u velikim količinama. Proglašen je vitezom 1983. godine, no nakon ZX Spectruma slijedio je niz promašaja. Najveći je bio Sinclair C5 električni tricikl na baterije koji ga je toliko financijski ugrozio 1985. da je iduće godine svoj kompjuterski biznis prodao tvrtki Amstrad. Drugi veliki promašaj bio je The Sinclair TV80 – džepni televizor, jer se ni on nije primio na tržištu.

Ake se uzme u obzir da se na električna vozila danas gleda kao na najvažniju alternativu cestovnim prometalima na fosilna goriva i da džepne televizore ima svatko na zaslonu svog pametnog telefona, jasno je da je Sir Clive Sinclair sredinom osamdesetih godina prošlog čovjeka definitivno bio čovjek ispred svog vremena. Popularizacija izuma kojima je utro put dogodila se trideset godina kasnije.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute