Umro je Dr. John, glazbeni mag New Orleansa

Uzrok smrti je srčani udar, javlja obitelj.

Dr. John (foto: Wikipedia)

U četvrtak je u 78. godini života od srčanoga udara umro Mac Rebennack, slavni pijanist, kantautor i producent iz New Orleansa, poznatiji kao Dr. John.

Iako je najpoznatiji po radijskim hiovima iz sedamdesetih kao što je “Right Place, Wrong Time,” Rebennackova karijera proteže se još od šezdesetih kada je bio dio ekipe vrhunskih session glazbenika u Los Angelesu poznate kao “Wrecking Crew”. Svirao je na snimkama izvođača kao što su Cher, Aretha Franklin, Canned Heat, Frank Zappa i brojni drugi, miješajući stilove funka, R&B-ja i boogie woogieja.

Samostalnu karijeru započinje 1968. albumom “Gris-Gris” na kojem se prvi put javlja njegova persona Dr. John Creaux the Night Tripper. U nastupima je koristio elemente voodooa i ubrzo je okupio veliku sljedbu te velikom dijelu Amerike predstavio glazbu iz New Orleansa.

Zanimljivo je da se glazbom počeo baviti kao gitarist, ali mu je u jednoj tučnjavi lijevi kažiprst pogođen metkom, pa se tako prebacio na klavir koji je postao njegovim zaštitnim znakom. Lik “Dr. Johna” prvo je bio namijenjen drugom izvođaču, ali nakon njgovoga odustajanja Rebennack ga preuzima na sebe, odijevajući se poput voodoo svećenika s prepoznatljivom frizurom i haljama.

Karijera mu je zaživjela u sedamdesetima kada za Atlantic objavljuje album “Gumbo” s klasicima New Orleansa kao što su “Iko Iko” i “Let the Good Times Roll”, a godinu dana kasnije dospijeva u Top 10 s “Right Place Wrong Time”. Godine 1976. nastupa na The Band’s Last Waltz s Bobom Dylanom, Neilom Youngom, Ericom Claptonom, Muddy Watersom i drugim velikanima te ere, a u osamdesetima mu karijera pati zbog borbe s ovisnošću o heroinu koju prekida oko 1989. kada ga Ringo Starr poziva na svoj All Starr Band Tour. Kasni vrhunac karijere doživljava s pločom “Locked Down” koju je producirao Dan Auerbach iz The Black Keys, a smatra se jednim od najboljih albuma ovog desetljeća.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X