Umro je Dragan Nikolić

Velikan srpskog glumišta i jugoslavneskog filma preminuo je u 74. godini jutros u Beogradu nakon duge i teške bolesti.

Dragan Nikolić (Foto: Wikipedia)
Dragan Nikolić (Foto: Wikipedia)

Dragan Nikolić bio je jedan od najboljih i najpoznatijih srpskih glumaca. Proslavio se filmovima i serijalom “Otpisani” i “Povratak otpisanih”, dok je filmsku karijeru počeo je s filmom “Kad budem mrtav i beo” redatelja Živojina Pavlovića iz 1967. godine, a nakon toga snimio je više od 120 filmova i TV serija, obilježivši cijelu jednu epohu nezaboravnim ulogama u filmovima poput “Nacionalna klasa”, “Ko to tamo peva”, “Banović Strahinja”, “Balkan ekspres” i “Poslednji krug u Monci”.

Bio je u braku s poznatom srpskom glumicom Milenom Dravić. Zanimljivo je da su se upoznali 1972. godine kada su zajedno vodili zabavnu emisiju “Obraz uz obraz” i na jednoj pauzi između snimanja na staru godinu, 31. prosinca, otišli su se vjenčati.

Dragan Nikolić rođen je 1943. godine u Beogradu, a nakon dvije godine u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju, te je tada bio najmalđi student s tek navršenih 17 godina. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Filmsku karijeru počeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu “Pravo stanje stvari”, tada je potpisan krštenim imenom Dragoslav Nikolić. Ime je promijenio u Dragan nakon što mu je greškom na odjavnoj špici serije “Dovoljno je ćutati” iz 1965. umjesto imena bio napisan nadimak.

 

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X