Umro je jazz gitarist Pat Martino

Pat Martino umro je 1. studenog u 78. godini.

Pat Martino (Foto: Wikipedia)

Pat Martino je svirao i snimao na početku svoje karijere s Lloydom Priceom, Willisom Jacksonom i Ericom Klossom. Također je radio s jazz orguljašima Charlesom Earlandom, Richardom “Groove” Holmesom, Jackom McDuffom, Donom Pattersonom, Trudy Pitts, Jimmyjem Smithom, Geneom Ludwigom i Joeyjem DeFrancescom.

Martino je nastupao sve dok nije skoro umro zbog arteriovenske malformacije koja mu je izazvala krvarenje 1980. godine. To ga je ostavilo s amnezijom i bez prisjećanja ili znanja o svojoj karijeri ili sviranju samog instrumenta koji ga je učinio uspješnim. Martino kaže da je iz operacije izašao s potpunim zaboravom, naučivši se usredotočiti na sadašnjost umjesto na prošlost. Bio je prisiljen naučiti svirati gitaru od nule. Ova je okolnost ključna za razumijevanje njegove karijere i njegovog posebnog načina razmišljanja.

“Postoje elementi unutar arhitekture instrumenta koji pokreću kontinuirani izvor vrijednih informacija. Za gitaru postoje dva. Prvi je glavni treći interval, a drugi je manji treći interval. Jednom kada pogledamo njihov ponavljajući interval informacije, počinju se pojavljivati ​​kao niz automatskih funkcija”, objasnio je jednom prilikom svoje zapažanje nakon što je ponovno počeo učiti svirati gitaru.

Martinove linije sadrže kromatske veze izvan bilo kojeg određenog IIm7 akorda koji bi se mogao konceptualizirati kroz akordnu progresiju, čak i u primjerima koje daje u svojim knjigama i video zapisima s uputama. Izjavio je da je sustav formulirao više kao način da objasni svoje sviranje, a ne kao nešto što će koristiti za stvaranje glazbe. Po vlastitim riječima, “iako se analiza nekih mojih snimljenih sola naziva modalnom, osobno nikad nisam djelovao na taj način. Uvijek sam ovisio o vlastitom melodijskom instinktu, umjesto o ljestvici poput formula.”

Izabran je za gitaristu godine u anketi čitatelja časopisa Down Beat 2004. godine. Dvaput je nominiran za Grammyja i dvaput nagrađivan od strane National Academy of Recording Arts & Sciences.

Kao lider benda objavio je 27 albuma, posljednji je bio “Formidable” iz 2017. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X