Umro je Jerry Lewis

Jerry Lewis, američka filmska legenda i jedan od naujtecajnijih komičara 20. stoljeća umro je u nedjelju u svom domu u Las Vegasu u 92. godini.

Jerry Lewis snimljen 1973. (Foto: Wikipedia)
Jerry Lewis snimljen 1973. (Foto: Wikipedia)

Jerry Lewis bio je američki komičar, glumac, scenarist, producent, režiser, pjevač poznat kao jedan od najpopularnijih i najinventivnijih zabavljača sredine 20. stoljeća, ali i poznat po svojoj filantropiji. Slavu je stekao nakon što se kao mladi komičar 1946. udružio s pjevačem Deanom Martinom i stvorio popularni zabavljački dvojac Martin i Lewis.

Nakon niza uspjeha u noćnim klubovima i serije popularnih filmskih komedija u studiju Paramount Pictures, Lewis je otpočeo samostalnu karijeru zbog koje je dobio nadimak “Kralj komedije”. Baveći se režijom, postao je i kao jedan od pionira korištenja video-tehnologije u svrhu snimanja igranih filmova.

O njegovom utjecaju pričali su mnogi, od Martina Scorsesea, preko Jean-Luc Godarda do Jerryja Seinfelda, a među brojnim filmovima kao remek djela filmske komedije ostat će upamćeni “The Bellboy” (1960.) i “The Nutty Professor” (1963.) kao filmovi kojima je kao komičar postavio velike izazove, kako za sebe, tako i za publiku. Za mnoge redatelje i glumce njegov rad bio je čista umjetnost.

Rođen je 1926. New Jerseyu u obitelji zabavljača. Otac mu je bio glumac vodvilja, a majka pijanistica, stoga je već u djetinjstvu pokazao dar, te je od malih nogu i nastupao s roditeljima. U mladosti je napustio srednju školu i sanjao o proboju u svijetu šoubiznisa, radio u klubovima i preživljavao na razne načine. “Bio sam visok i mršav, sladak, ali smiješnog izgleda i s glasom koji mi je Bog dao, sigurno nisam mogao postati pjevač kao svoj otac koji je imao Al Jolson bariton. Uvijek sam u svemu vidio smiješnu stranu i prostor za šalu. S druge strane nisam imao dovoljno samopouzdanja da stanem na pozornicu i pričam”, napisao je Lewis u svojoj autobiografiji. Umjesto toga otkrio je da igranje klauna, nošenje smiješnih perika, pantomima i pretjerano ludiranje otvara puno prostora u svijetu filma. “Bog me nije učino zgodnim, ali mi je nešto dao. Uvijek sam osjećao humor u sebi”, napisao je.

Snimio je preko 60 filmova i primio 18 nagrada tijekom svoje bogate i plodne karijere, među kojima je i Jean Hersholt Humanitarian Award koju dodjeljuje Američka filmska akademija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X