Umro je JJ Cale

JJ Cale umro je u petak u 74. godini. Na njegovo službenoj web stranici objavljeno je kako je umro u petak 26. srpnja u bolnici La Jolla u Kaliforniji.

JJ Cale (Foto: Wikipedia)

Rođen u Oklahomi, JJ Cale uspio je kreirati zvuk Tulse u kojem su bili pomiješani blues, rockabilly i country. Postao je poznat 1970. kad je Eric Clapton obradio njegovu pjesmu “After Midnight”.

1977. Clapton je popularizirao njegovu pjesmu “Cocaine” i time je zauvijek uveo u povijest rocka. Ova dva velikana tek su 2008. godine radili zajednički album za koji su dobili i nagradu Grammy.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uGtUNelJf94[/youtube]

Rođen 1938. John Weldon Cale uzeo je umjetničko ime JJ Cale kako bi izbjegao da ga ne miješaju s Johnom Caleom iz Velvet Undergrounda.

Kroz desetljeća djelovanja postao je prepoznatljiv po svom laid-back vokalnom stilu, a ujedno je jedan od pionira po pitanju upotrebe ritam mašine. Sebe je uvijek radije predstavljao kao kantautor, nego kao pjevač.

Bio je velika inspiracija mnogim glazbenicima koji su obrađivali njegovi pjesme. Pored Claptona izdvajaju se Santana, Tom Petty i Lynyrd Skynyrd.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X