Umro je legendarni brazilski glazbenik João Gilberto, ‘otac bossa nove’

Brazilski glazbenik João Gilberto umro je u 89. godini u subotu popodne u svojoj kući u Rio de Janeiru, potvrdila je rodbina putem poruka u društvenim medijima.

João Gilberto (Foto: Wikipedia)

Na svom profilu na Facebooku, njegov sin Marcelo Gilberto napisao je da je “njegova borba bila plemenita i da je pokušao održati dostojanstvo”. Njegova snaha je napisala: “Duboka tuga. Sve što je želio bilo je biti s nama i igrati se s unukom.”

Obitelj nije otkrila uzrok smrti.

Rođen u Bahiji, sjeveroistočnoj brazilskoj državi, Gilberto je počeo pjevati s 18 godina. Nakon preseljenja u Rio de Janeiro, 1959. izdao je album “Chega de Saudade”, koji je označio početak svjetski poznatog glazbenog stila bossa nova.

Njegov album “Getz / Gilberto” iz 1964. s američkim saksofonistom Stanom Getzom prodao je milijune primjeraka, osvojio nekoliko Grammyja i popularizirao bossa novu širom svijeta. U njemu je bio hit singl “Girl From Ipanema” koju je otpjevala Astrud Gilberto, s kojom se Gilberto tada oženio.

“Bio je to João Gilberto, najveći genij brazilske glazbe, koji je definitivno utjecao na moju glazbu”, napisao je pjevač Gal Costa na društvenim mrežama. “Nedostajat će mi, ali njegovo nasljeđe je vrlo važno za Brazil i svijet.”

Novinar i pročavatelj bossa nove, Ruy Castro nazvao je smrt Gilberta monumentalnim gubitkom. “Uspio je stvoriti mističnost o sebi u inozemstvu, biti on tko je bio, a čak nije znao govoriti engleski”, rekao je za televiziju Globo.

Pjevačica Daniela Mercury nazvala je Gilberta “genijem koji je revolucionirao popularizirao brazilsku glazbu”. “Naučio nas je pjevati na najljepši način na svijetu. Idite u miru, maestro “, napisala je.

Pokojni Miles Davis jednom je prilikom izjavio da bi i nasumično odabrani novinski članici postali poezija da ih kojim slučajem João Gilberto poželi uglazbiti.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X